marți

23 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2020

Parchetul General a anunțat luni seară că a fost identificată cauza incendiului produs sâmbără seara în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care au decedat 10 pacienți. Pentru cinci dintre victime urmează să fie efectuate analize ADN pentru identificarea lor.

De asemenea, au fost încheiate cercetările la fața locului.

Comunicatul Parchetului General referitor la stadiul anchetei:

În cauza privind incendiul declanșat în ziua de 14 noiembrie 2020 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 și 3 din Codul penal și vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. 1 și 4 din Codul penal, au fost efectuate în continuare activități de urmărire penală și anume:

  • 1. În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Piatra Neamț efectuarea unei percheziții la sediul și anexele Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi și libertăți, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziția fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului.
  • 2. A fost finalizată cercetarea la fața locului cu sprijinul experților în construcții și a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Expertize Criminalistice, Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, Institutului Național de cercetare-dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.
  • 3. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identității a cinci dintre persoanele decedate.
  • 4. Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.
  • 5. Au fost efectuate audieri de martori.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Zece pacienți intubați au decedat, iar șase persoane au fost rănite, în incendiul ce ar fi izbucnit de la un injectomat, aparat electronic ce controlează, cu mare precizie, administrarea intravenoasă a tratamentului, conform unor cadre medicale din SJU Piatra Neamț.

Scurtcircuitul produs a produs o flacără ce ar fi cuprins echipamentul de protecție al unei asistente și apoi s-a propagat până la ventilatoarele ce alimentau cu oxigen bolnavii de Covid-19 din secție.

Ancheta, deschisă pentru ucidere din culpă, va lămuri dacă spitalul a avut lucrări neautorizate în secție sau la rețeaua electrică.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: