Executivul a suplimentat bugetul AVAS cu 48,703 milioane de lei luați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru a plăti despăgubirile impuse României de către Curtea de arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în procesul cu frații Awdi, foștii proprietari ai Rodipet.
ICSID a admis parțial, la începutul anului, cererea reclamanților Hassan Awdi, Enterprise Buisness Consultants, Inc. si Alfa El Corporation o parte, obligând România să le plătească acestora 41,737milioane de lei (sumele efectiv investite, de aproximativ 7,5 milioane de euro, la care se adaugă dobânda) pentru prejudiciul provocat prin executarea gajului asupra acțiunilor deținute de reclamanți la Rodiped S.A. și rezilierea contractului de privatizare a Rodipet SA, societate de distribuție a presei.
Pretențiilor formulate în proces de reclamanți erau de peste 10 ori mai mari, de 447 milioane de euro.
În suma solicitată intrau și pierderile ce ar fi fost provocate de neîndeplinire de către statul român a unei obligații asumate prin contractul de privatizare a Rodipet – promovarea unei legislații care să asigure un regim privind concesionărea terenurilor pe care se aflau chioșcurile Rodiped.
O a doua cerere viza pierderea Casei Bucur, care a fost retrocedată proprietarilor, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
a considerat că statul român trebuie să restituie doar suma achitată de reclamanți pentru achiziționarea acesteia și dobânda aferentă. Suma totală este de 840.877,04 lei.
Tribunalul Arbitral a respins majoritatea pretențiilor reclamanților, considerând că statul român a procedat în mod corespunzător la executarea gajului pe acțiunile Rodiped S.A și la rezilierea contractului de privatizare.
Tribunalul Arbitral a constatat o încălcare limitată a tratamentului echitabil ce trebuia aplicat investitorilor, respectiv faptul că statul român nu a identificat soluții pentru a rezolva situația generată de declararea, în 7 iulie 2008, de către Curtea Constituțională, a neconstituționalității Legii 442/2004, cea prin care a fost creat regimul de concesionare de către Rodiped S.A. a terenurilor pe care se aflau chioșcurile acestei societăți.