1 noiembrie, 2013

În plin scandal al interceptărilor convorbirilor Angelei Merkel de către NSA, Trezoreria americană lasă să iasă la iveală date privind situația din Uniunea Erropeană și Germania. Într-un raport al Trezoreriei referitor la piețele valutare, politica economică a Germaniei este atacată în termeni duri. Astfel, se afirmă faptul că politica economică axată puternic pe exporturi destabilizează ţările din zona euro și influențează negativ economia mondială.

Acuzația a fost lansată chiar în timp ce la Washington se afla o delegație formată din șefi ai serviciilor secrete germane care venise pentru a lămuri aspectele legate de ascultarea cancelarului Angela Merkel de către NSA.

Administraţia americană condusă de preşedintele Barack Obama cere de mult timp statelor cu excedente bugetare mari precum Germania şi China să facă mai mult pentru a-şi stimula cererea internă. Până acum, oficialii americani au acţionat însă cu atenţie, în spatele scenei, ca să influenţeze Germania, fără a-şi face publice nemulţumirile.


Surprinde și faptul că afirmații atât de dure au fost făcute într-un raport financiar tehnic. Tot în acest raport Germania este acuzată că induce presiuni deflaționiste în economia zonei euro, asta însemnând reducerea salariilor dar și a prețurilor, fenomene care pot genera cicluri de slăbiciune economică.

Presa europeană a reacționat imediat: cu economia cea mai performantă din UE, Germania a fost unul din motoarele de creștere ale economiei europene.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de finanţe a subliniat că organizaţiile internaţionale, printre care Comisia Europeană, FMI şi OCDE, au evaluat favorabil politicile economice ale Germaniei. FMI, o instituţie financiară cu sediul la Washington, nu a găsit nicio distorsiune, dar a îndemnat Berlinul să stimuleze cererea internă.

Volumul exporturilor germane este egal cu 52% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: