marți

18 iunie, 2024

24 septembrie, 2013

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a avertizat luni Ucraina că îşi va pierde „privilegiile” în relaţiile comerciale cu Rusia, în cazul în care Kievul va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, transmite Mediafax, citând agenţia rusă Itar-Tass.

„Semnarea acestui acord cu UE va pune capăt unui regim special, unui regim de parteneriat, care a fost aplicat până acum cu Ucraina. Vom continua să fim prieteni, să facem comerţ, dar va fi un comerţ fără niciun privilegiu, poate chiar şi cu restricţii”, a declarat Medvedev, citat de agenţia rusă Itar-Tass.

Rusia a aplicat acelaşi tratament şi Moldovei, după ce preşedintele Vladimir Putin a atras atenţia că cea mai mare parte a exporturilor republicii de pe cealaltă parte a Prutului ajung pe piaţa rusească.


Ce va face Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu UE, se întreba retoric Putin, în urmă cu câteva zile, într-o şedinţă a Clubului de discuţii „Valdai”: „Să dea Dumnezeu să semneze Republica Moldova acest Acord de Asociere. Imediat după asta, pe piaţa moldovenească vor fi furnizate vinuri ieftine, necalitative, din Franţa sau Italia. Ce va face atunci Moldova cu vinurile ei, mai ales că standardele europene în ceea ce priveşte importul din alte ţări diferă considerabil de ale noastre”, a spus Vladimir Putin, citat de TRM.md.

Ucraina speră să semneze un acord de asociere cu UE în noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic (creat în 2009 între UE şi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus), care va avea loc la Vilnius, Lituania.

Acordul de asociere este considerat un prim pas către aderarea Ucrainei la UE, în timp ce Rusia îşi doreşte Ucraina în uniunea vamală formată cu Kazahstan şi Belarus.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: