duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 mai, 2018

Cristian Zgabercea mai are o șansă. În definitiv, un specialist îl lași din mână numai după o decizie definitivă și irevocabilă, o demonstrează Darius Vîlcov

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a primit vineri o nouă sentinţă de condamnare, la opt ani de închisoare cu executare, pronunţată de Tribunalul Constanţa, ca primă instanţă de judecată, în dosarul finanţării ilegale a unor fundaţii culturale.

În același dosar a fost condamnat, la patru ani și jumătate cu executare, și Cristian Zgabercea (foto), angajat al TVR în urma insistențelor tandemului Mazăre-Constantinescu, odată șefi ai filialei PSD Constanța.

Sentința Tribunalului Constanța îl găsește pe Cristian Zgabercea la Lisabona, în calitate de component al ”lotului de 28” trimis de TVR să asigure transmisia Eurovision, în perioada 8-12 mai.


Informația a fost publicată de jurnalistul Cătălin Tolontan, pe site-ul său tolo.ro (AICI-LINK). Cu precizarea că Zgabercea a primit dispensă să facă deplasarea cu mașina, împreună cu Cristian Georgescu, șeful stației TVR din Tg.Mureș.

Mai important însă ar trebui să fie răspunsul la întrebarea: Cum de Cristian Zgabercea este încă angajat al TVR?

Puțină istorie recentă înainte de răspuns:

În 2014, Radu Mazăre declara public, cu ochii-n lacrimi: ”Cristian Zgabercea i-a schimbat plosca şi pamperşii lui Nicuşor Constantinescu”. Un angajat al TVR pe post de îngrijitoare la căpătâiul unuia care ”se căuta de sănătate” în Statele Unite cu scopul de a întârzia anchetele care-l vizau… și nimeni din TVR n-a sesizat încălcarea flagrantă a eticii de jurnalist.


În 2015, la momentul în care dosarul lui Nicușor Constantinescu a fost trimis în instanță, TVR emis în final o decizie de suspendare din funcție a lui Cristian Zgabercea din cauză că acesta era inculpat în același dosar.

Decizia avea însă la bază un acord între Stelian Tănase, șef al instituției de la acea dată, și cel inculpat, căruia i s-a permis să facă cerere de suspendare, astfel încât după finalizarea procesului să poată fi reîncadrat pe vechea funcție pe Producător General.

Un an mai târziu, în 2016, jucând cartea prezumției de nevinovăție pe care începeau să o exerseze mentorii săi politici, Cristian Zgabercea a revenit în funcție după ce a reușit să obțină anularea deciziei de suspendare emisă de TVR în 2015.

Încă aproape un an i-a luat TVR, în mandatul Irinei Radu, să schimbe lucrurile: Curtea de Apel București a admis în mai 2017 apelul formulat de Televiziunea Română împotriva producătorului general Cristian Zgabercea, în urma deciziei definitive a instanței contractul de muncă al acestuia urmând să fie suspendat.

Totuși, decizia de vineri a Tribunalului Constanța îl găsește pe Zgabercea angajat al TVR. Nimeni nu poate explica cum se întâmplă asta, mai ales că protectorii săi politici (cei declarați) sunt dispăruți din peisaj: Mazăre în Madagascar, Constantinescu după gratii, condamnat în alt dosar.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

E drept: astăzi, Cristian Zgabercea nu mai este Producător General. Dar este ”Project Manager”, semn că cineva acolo sus îl iubește în continuare…

Cazul Zgabercea reprezintă cazul clasic al coabitării toxice politic-presă. Și al presiunilor politice, al jocurilor de culise din TVR, pe care toată lumea le dezminte public, dar le admite în particular.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: