sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2020

Jeff Bezos

Un grup de 37 de europarlamentari i-au scris CEO-ului Amazon solicitând informații despre monitorizarea activității online a unor activiști sindicali și politicieni, după ce compania a publicat câteva anunțuri de angajare în care descria acțiunea de organizare în sindicate drept o „amenințare” la adresa gigantului american.

Sindicatele au solicitat săptămâna trecută o anchetă a Comisiei Europene cu privire la legalitatea monitorizării angajaților Amazon, după ce pe site-ul companiei americane au apărut detalii despre fișa postului de „analist de informații” în care se face trimitere la amenințarea pe care o reprezintă organizarea în sindicate a salariaților. Anunțurile au fost postate pentru recrutarea unor specialiști cu background militar sau foști angajați ai forțelor de ordine și menționau monitorizarea „liderilor politici ostili”.

Anunțurile includeau printre competențele cerute cunoașterea limbii franceze și spaniole, ceea ce sugerează că țintele monitorizării ar fi europeni.


Scrisoarea menționează îngrijorarea semnatarilor referitor la faptul că Amazon ia în vizor salariații care doresc să se organizeze și îl întreabă pe Jeff Bezos, CEO-ul celei mai mari companii de comerț online, dacă a spionat politicieni.

Amazon a șters postările după ce Vice News a scris despre ele, iar o purtătoare de cuvânt a explicat că ele nu conțineau o descriere reală a rolurilor și „s-a făcut o greșeală ce a fost corectată”.

Scrisoarea către Bezos exprimă îngrijorarea europarlamentarilor semnatari cu privire la „politica antisindicală a companiei” și posibila ingerință în politica europeană:

Ne îngrijorează dacă sindicatele europene, precum și reprezentanții aleși locali, naționali sau europeni, sunt afectați de această „monitorizare a amenințărilor ”, ce are ca scop reprimarea acțiunii colective și a eforturilor de sindicalizare”.


“Creșterea exponențială a profiturilor Amazon de la izbucnirea pandemiei nu vă dă dreptul să nu respectați principii legale fundamentale,” mai menționează scrisoarea.

Leïla Chaibi, europarlamentar francez, a declarat pentru The Guardian că a fost “foarte, foarte surprinsă” că Amazon s-a referit la teroriști, organizatorii de sindicate și politicieni în aceeași frază, mai ales în contextul acuzelor repetate privind presiunile Amazon împotriva acțiunilor de organizare a salariaților.

Amazon, cea mai mare companie de comerţ online din lume, a anunţat joi că 19.816 angajaţi au fost infectaţi cu coronavirus în Statele Unite, după ce a fost aspru criticată că ascunde aceste date.

La începutul pandemiei, unii angajaţi au făcut grevă şi au organizat manifestaţii în faţa depozitelor Amazon, cerând protecţie mai bună împotriva virusului.

Washington Open Markets Institute: Supraveghere extinsă a salariaților Amazon

Gigantul se bazează pe o supraveghere extinsă a lucrătorilor pentru le  spori productivitatea și pentru a limita potențialele eforturi de sindicalizare din Statele Unite, acuza luna trecută grupul de cercetare și advocacy Open Markets Institute (OMI), din Washington.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Amazon folosește diverse metode pentru a-și supraveghea forța de muncă din depozite și magazine, a arătat OMI.

“Aceasta arată cum dezechilibrul extraordinar de putere dintre angajatori și lucrători este agravat de o creștere alarmantă a supravegherii”, a explicat Sally Hubbard, director OMI și fost procuror general adjunct al New York.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: