Consiliul de Planificare a Apărării din cadrul MApN se reunește luni dimineața pentru a analiza posibilitatea participării României cu militari în Mali, a declarat duminică ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
Consiliul de Planificare urmează astfel să facă o propunere Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va decide în legătură cu o posibilă trimitere de trupe românești în Africa.
”România îşi onorează responsabilităţile pe care le are şi în cadrul NATO, şi în cadrul UE, pe linie de apărare. Eu am convocat Consiliul de Planificare a Apărării. Vom analiza posibilităţile Armatei Române la o nouă misiune, pentru că aceasta ar fi o nouă misiune, dar o hotărâre în acest sens se va lua în şedinţa CSAT”, a afirmat Duşa la Antena 3.
României ar urma să participe în Mali mai degrabă la misiuni de instruire, pregătire sau de asistenţă tehnică pentru forțele guvernamnetale maliene, a precizat ministrul Apărării.
Consiliul de Planificare a Apărări, cu rol deliberativ, funcționează în cadrul MApN.
CSAT se reunește pe 5 februarie pentru a decide privind o eventuală prezență românească în Mali, a afirmat sâmbătă premierul Victor Ponta, precizând că discutase deja cu președintele Traian Băsescu despre reuniunea Consiliului.
Joi, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a transmis un mesaj de susţinere a deciziei Franţei de a interveni în sprijinul Guvernului din Mali împotriva forţelor islamist-teroriste.
Corlățean a precizat a precizat atunci că va discuta cu instituțiile competente românești posibilitatea trimiterii de militari români în Mali, într-o misiune comună a Uniunii Europene.
”La dezbateri, am menționat că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, de analiză, privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE în Mali şi aici o spun ca posibilitate. Putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, respectiv de instruire a armatei, respectiv, poate, elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a spus Corlățean la Bruxelles.
Prezența militarilor români în misiuni internaționale
În prezent, Ministerul Apărării Naționale are trimiși în misiuni internaționale 1.921 de militari:
- Afganistan – 1.774 de militari români participă la misiunea ISAF – Forța Internațională de Asistență pentru Securitate
- Bosnia-Herțegovina – 37 de militari români în operațiuni ale Uniunii Europene (EUFOR) – misiuni de observare și monitorizare
- Kosovo – 58 de militari români participă la misiuni sub egida NATO
- 52 de militari români participă la misiuni ale UE, ONU, de tip coaliție, preponderent ca observatori militari.