joi

18 aprilie, 2024

15 august, 2020

24 de state europene și-au manifestat dezacordul față de presiunile exercitate de administrația de la Casa Albă, care s-ar folosi excesiv de sancțiuni pentru atingerea obiectivelor de politică externă, potrivit unor diplomați citați de Bloomberg.

Cele 24 de state au denunțat, în particular, ingerinţele Washingtonului în politicile energetice comunitare, respectiv sancțiunile cu care Donald Trump amenință anumite companii europene cu scopul de a bloca proiectul Nord Stream 2, gazoduct care ar lega Germania de Rusia.

”Acțiunile noastre sunt menite să țină în frâu campania malignă a Rusiei”, a precizat un purtător de cuvânt al departamentului american de stat. ”Continuăm să lucrăm cu partenerii noștri europeni pentru a clarifica faptul că Nord Stream 2 va permite Rusiei să folosească rezerva de energie drept o armă politică în Europa și o metodă de subminare a securității Ucrainei”, a mai punctat oficialul american.

24 de state au reacționat


„Putem confirma că pe data de 12 august a avut loc un demers lansat la invitaţia delegaţiei UE la Departamentul de Stat american, referitor la politica SUA de sancţiuni. Douăzeci şi patru de state membre UE s-au alăturat iniţiativei, care s-a derulat prin videoconferinţă”, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles citate de publicaţia germană Die Welt.

„Suntem foarte preocupaţi de avertismentele Statelor Unite privind sancţiuni asupra companiilor şi intereselor europene. Uniunea Europeană consideră aplicarea extrateritorială de sancţiuni drept o încălcare a reglementărilor internaţionale”, au transmis 24 de state UE în nota de protest.

Comisia Europeană a confirmat vineri iniţiativa. „A fost o acţiune informală la care statele membre s-au putut ralia pe bază de voluntariat”. Ameninţările cu sancţiuni „se înscriu într-o tendinţă mai largă, una îngrijorătoare”, a explicat Nabila Massrali, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Germania a respins amenințările Casei Albe

Germania, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a respins, marţi, ameninţările Administraţiei Donald Trump asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, subliniind că va intensifica suveranitatea Uniunii Europene.


„Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică. Iar aceste acţiuni nu vor avea succes”, a declarat Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a subliniat Heiko Maas, referindu-se la ameninţările Washingtonului privind impunerea de sancţiuni din cauza proiectului gazoductului dintre Rusia şi Germania.

La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că proiectul gazoductului Nord Stream 2 trebuie finalizat.

Tensiuni între Germania și SUA

Gazoductul Nord Stream 2 a devenit un punct nevralgic al relațiilor germano-americane, președintele rus acuzând că statul european trimite astfel ”miliarde” în Rusia.

Recent, în contextul diminuării efectivelor americane din Germania, liderul SUA a declarat că „trebuie să apărăm Germania de Rusia, este în regulă, dar Germania plăteşte Rusiei miliarde de dolari pentru energie”.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că sancțiunile cu care amenință SUA sunt ilegale.

Cu toate acestea, nu toate statele europene sprijină proiectul, țări precum Polonia opunându-se deoarece gazoductul ocolește estul Europei și crește dependența energetică a blocului comunitar de Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: