joi

28 martie, 2024

28 februarie, 2020

Douăzeci și trei de țări au validat, miercuri, la Zagreb crearea oficială a unui Colegiu de Informații european, platformă inedită de schimburi menită a consolida cultura serviciilor secrete pe un continent îngrijorat în legătură cu autonomia sa strategică, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Cele 23 de țări, dintre care majoritatea sunt membre ale Uniunii Europene (nu au semnat Bulgaria, Slovacia, Polonia, Luxemburg și Grecia), au parafat o scrisoare de intenție, punând în practică o idee lansată în septembrie 2017 de către președintele francez Emmanuel Macron privind crearea unei ”Academii de Informații”.

Colegiul intenționează „să favorizeze dialogul strategic între comunitățile de informații din Europa”, să le transmită mai bine „decidenților și cetățenilor” mizele acestei discipline și „să dezvolte o reflecție academică” prin publicații, conform comunicatului transmis după ceremonia de semnare.


Pe un subiect care ține atât de mult de suveranitate precum serviciile de informații, este o premieră ca 23 de state să semneze același document”, a transmis Coordonarea națională a serviciilor de informații şi a luptei împotriva terorismului (CNLRT) care gestionează activitatea serviciilor secrete franceze la Palatul Elysée şi care a lansat inițiativa.

Colegiul, care ar urma să se reunească de trei sau patru ori pe an pe tematici precise, se dorește „un loc de reflecție, de schimb și de influență”, având ca obiectiv „să transmită cultura serviciilor de informații în rândul decidenților” politici de pe continent într-un context geostrategic în plină bulversare, a precizat CNRLT.

Nu este o platformă de schimburi de informații secrete, există instrumente pentru asta la îndemâna serviciilor”, a adăugat CNRLT, care insistă asupra dorinței „de a consolida autonomia strategică între partenerii europeni”.

„Serviciile de informații sunt considerate ca unul dintre instrumentele strategice ale apărării. Dacă vrem să creștem capacitatea strategică de apărare la nivel european, trebuie, evident, să creștem capacitatea serviciilor de informații„, a mai precizat sursa citată.


Potrivit unor participanți, trei țări s-au oferit deja voluntar să își asume o președinție anuală rotativă și au fost propuse șase tematici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: