vineri

28 ianuarie, 2022

216.000 de copii abuzați sexual de preoți catolici francezi în ultimii 70 de ani

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 octombrie, 2021

În jur de 216.000 copii au fost victimele abuzurilor preoților catolici în Franța, din 1950 și până astăzi, arată raportul unei comisii de anchetă, citat de BBC.

Conform șefului comisiei, Jean-Marc Sauve (foto), numărul cazurilor ar ajunge la 330.000 dacă sunt adăugate și abuzurile comise de membri non-clerici ai Bisericii.

Investigația independentă a fost cerută de Biserica Catolică Franceză în 2018, în urma unui număr de scandaluri legate de abuzuri sexuale comise împotriva minorilor în alte țări.


Raportul final al comisiei a fost prezentat marți, după ce, inițial, comisia anunțase un prim rezultat care arăta că aproape 3.000 de preoți ai Bisericii Catolice franceze au comis acte de pedofilie după 1950.

Conform lui Jean-Marc Sauve, comisia a transmis dovezile spre procurori în 22 de cazuri în care mai putea fi începută investigația penală. Majoritatea cazurilor, însă, s-au petrecut cu mult prea mult timp în urmă pentru a mai putea fi cercetate penal, conform legislației în vigoare în Franța.

Biserica Catolică a arătat „până la începutul anilor 2000 o indiferență profundă și chiar crudă față de victimele” pedocriminalității, a adăugat Jean-Marc Sauve

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Printre membrii comisiei care au investigat abuzurile din sânul Bisericii franceze se numără medici, istorici, sociologi și teologi. Peste 6500 de victime și martori au fost contactați pe parcursul a doi ani și jumătate, iar raportul final este lung de 2500 de pagini.


Anterior, Biserica Catolică a introdus explicit în propriul cod legislativ pedeapsa pentru cazurile de pedofilie comisă de preoți, după o inițiativă a Papei Francisc.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr