duminică

14 aprilie, 2024

23 februarie, 2024

România a anunțat joi aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare o candidatură pentru funcția de top al NATO. Informația a fost publicată în premieră joi, de corespondentul la Casa Albă al Bloomberg.

Mișcarea de ultimă oră vine în momentul în care 20 dintre cele 31 de state membre NATO susțin candidatura lui Mark Rutte, cele mai mari puteri ale Alianței – SUA, Regatul Unit, Germania și Franța – anunțând în ultimele 24 de ore sprijinul pentru Mark Rutte.

Aproximativ 10 țări rămân nehotărâte, inclusiv unele din Europa de Est, dar, scrie Politico, acestora le va fi dificil să conteste deschis candidatul preferat al președintelui SUA Joe Biden.


Aliații au fost înștiințați de eventuala candidatură a lui Klaus Iohannis prin intermediul ambasadorului român la NATO. Administrația Prezidențială a refuzat să comenteze informația.

Poziția de secretar general NATO revine prin tradiție unui european, iar cel propus trebuie să întrunească unanimitate de voturi.

Ungaria, Polonia și Turcia nu s-au pronunțat până acum în privința candidaturii lui Mark Rutte.

Anul trecut, ministrul britanic al apărării Ben Wallace – care între-timp a demisionat – şi-a anunţat candidatura la conducerea NATO, dar nu a reuşit să obţină acordul SUA, astfel încât mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost reînnoit.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: