marți

19 martie, 2024

17 iulie, 2019

Negocierile dintre ministrul de Finanțe și reprezentanții organizațiilor asociative ale primarilor s-au încheiat miercuri cu ieșirea nervoasă a edililor din marile orașe, după ce Eugen Teodorovici le-a explicat că nu vor primi decât 1,5 miliarde de leila rectificarea bugetară.

Discuțiile vor fi reluate la începutul săptămânii viitoare, luni și marți, ținând cont de calendarul foarte strâns disponibil pentru găsirea unei soluții general acceptabile – prima rectificare bugetară va fi operată la sfârșitul lunii.

Nu există însă șanse pentru a satisface solicitările edililor din marile orașe, principalele unități administrative păgubite de reducerea impozitului pe venit, întrucât în municipii se află cei mai mulți angajați.


Nici măcar promisiunile făcute în urmă cu numai o lună de Eugen Teodorovici, de a aloca la rectificare 100% din impozitele pe venit colectate în primele trei luni ale anului, nu vor putea fi onorate.

Între întâlnirea din iunie și cea de miercuri, ministrul Teodorovici a fost nevoit să pregătească o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile statului, cea mai controversată fiind impozitarea suplimentară a pensiilor ce depășeșsc un anumit plafon, încă nedezvăluit.

La întâlnirea de miercuri, desfășurată la Palatul Victoria, înaintea ședinței Executivului, ministrul Finanțelor le-a spus primarilor că suma totală ce le va fi oferită în plus unităților administrative este de 1,5 miliarde de lei, iar ei, cei din asociații, să stabilească modul în care își vor împărți acești bani.

Pentru a satisface  minime ale primarilor de municipii, fondurile suplimentare alocate la rectificare ar fi trebuit să fie de cel puțin trei miliarde lei, conform unor calcule.


Edilii de comune sunt în general mulțumiți de orice sumă primită în plus, întrucât mulți primesc mai mult decât se colectează din impozitul pe venit, dar cei din municipii sunt revoltați, întrucât nu reușesc acoperirea fondurilor cheltuite în plus prin transferarea la nivel local a indemnizațiilor pentru persoane cu dizabilități și a salariilor pentru însoțitorii acestora.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost primul care a ieșit de la discuții, considerându-le inutile:

Nu sunt capabili să-şi respecte angajamentele şi promisiunile şi ne mint pe toţi. Eu la aşa ceva nu pot participa.

Şi ca să vă spun care e nivelul de bătaie de joc, să vă spun cu ce s-a început. Ne-au zis că la Runcu, am aflat şi eu că există această comună, nu sunt probleme cu încasările (…)

Ei au promis că ne dau aceşti bani, iar acum ne cheamă iar la discuţii, să ne spună că da, e adevărat, dar parcă nu ni i-ar da.

Mai multe primării nu mai au banii necesari burselor școlare și transportului elevilor, iar Robert Negoiță susține că în curând unele localități nu vor mai putea deconta nici facturile pentru utilități în școli:

O să venim cu cetăţenii în faţa Guvernului. Nu putem să plătim <<şcoală după şcoală>>, nu putem să plătim bursele, o să ajungem să nu avem bani de curent şi de apă la şcoli.

Solicitările primarilor, trimise Guvernului, săptămâna trecută:

  • 1. Alocarea suplimentară de sume din TVA pentru bugetele locale, cu destinaţie specială, pentru susţinerea integrală a cheltuielilor privind drepturile salariale ale însoțitorilor și indemnizațiilor persoanelor cu handicap și salarizării personalului neclerical, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială;
  • 2. Alocarea sumelor de care bugete locale au fost deposedate în lunile ianuarie, februarie şi martie a.c. – corespunzătoare diferenţei dintre nivelul de 60 % şi cel de 41,75% – din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019;
  • 3. Alocarea pentru unitățile administrativ-teritoriale cu statut de oraș a unor sume defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale care, adăugate la veniturile proprii estimate pentru 2019;
  • 4. Asigurarea unor bugete minime de funcţionare pentru anul 2019, care să nu fie mai mici decât maximul bugetelor minime de funcţionare din anii 2015, 2016, 2017, 2018;
  • 5. Menționarea în acest act normativ a sumelor care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraș, municipiu și județ, așa cum s-a făcut în legea bugetului de stat pe anul 2018.

Viorica Dăncilă: ”Trebuie să le dăm bani primarilor, pentru că urmează alegerile”

Despre criza financiară a administrațiilor locale s-a discutat la ședința CEx a PSD de luni, la care Eugen Teodorovici le-a promis primarilor și președinților de consilii județene social-democrați că vor primi fondurile cerute.

”Este o presiune foarte mare pe buget, dar trebuie să le dăm bani primarilor pentru că urmează alegerile”, a spus Viorica Dăncilă, potrivit unor surse Digi24.

Ministrul Finanțelor le-a promis în plus, primarilor, 1,5 miliarde de lei, dar prin PNDL, programul de investiții ce permite dirijarea banilor spre primarii social-democrați din comune.

Eugen Teodorovici le-ar fi spus membrilor CEX că va fi nevoit să taie din bugetele ministerelor pentru a obține cei 1,5 miliarde de lei destinați PNDL.

Reamintim că PSD nu are șanse să câștige niciunul dintre marile orașe, nici la alegerile locale, nici la cele parlamentare, potrivit sondajelor și rezultatelor de la alegerile europarlamentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: