10 februarie, 2021

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunţă, miercuri, că elaborează un proiect de act normativ în vederea alocării sumei de un miliard de lei, în tranşe, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 şi 2. ”Investiţia va servi un interes public: siguranţa cetăţeanului în caz de cutremur”, afirmă ministrul Cseke Attila.

”Având în vedere riscul ridicat de cutremur în zona Vrancea, marile oraşe şi capitala ţării, programul multianual vizează finanţarea, din bugetul de stat, a consolidării clădirilor aflate în proprietate privată, dar şi cele deţinute de persoane juridice, şi clădirile care găzduiesc instituţii publice, dacă sunt în proprietatea sau administrarea acestora. Administraţiile publice locale vor avea posibilitatea de a propune o listă de clădiri, cu risc seismic foarte ridicat, de gradul 1 şi 2, pentru a fi consolidate. Finanţarea va fi nerambursabilă, iar pentru persoanele juridice va fi acordată sub forma unui ajutor de stat. Clădirile private cu locuinţe multiple vor putea cere finanţare pentru consolidare pe baza deciziei asociaţiei de proprietari”, a transmis, miercuri, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă.

Ministrul Cseke Attila afirmă că finanţarea de către stat a lucrărilor la clădirile cu risc seismic din proprietatea unor persoane juridice private ”este motivată de interesul public de a proteja cetăţenii aflaţi în clădire sau în faţa acestuia în cazul unui eventual cutremur de magnitudine ridicată”.


”Imobilele deţinute de persoane juridice private şi consolidate din bani publici nu vor putea fi vândute timp de zece ani, decât cu obligaţia de a se plăti, către bugetul de stat, cota-parte din costurile de consolidare. ”Am introdus garanţii pentru a evita deturnarea acestor investiţii făcute din bani publici”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Potrivit Ministerului, solicitările vor primi finanţare în ordinea cronologică a depunerii acestora,  în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinaţie şi a estimărilor pentru următorii 3 ani.

Astfel, beneficiarii vor putea încheia contracte de finanţare pentru care este nevoie de:

  • autorizaţia de construire valabilă, obţinută pe baza proiectului pentru autorizarea/desfiinţarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • devizul general cu identificarea categoriilor de cheltuieli ce se finanţează de la bugetul de stat şi cele suportate de autoritatea locală/beneficiar;
  • documente care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul

Statisticile arată că, în capitală, sunt 840 de clădiri cu risc seismic, din care 349 de gradul 1 şi 367 de gradul 2. Între 2001 şi 2015 au fost reabilitate în total 547 apartamente (dintre care 322 în municipiul Bucureşti) din numai 29 de clădiri la nivel naţional, iar din 2015 acest proiect nu a avansat.


Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică timp de cel puţin 30 de zile, iar ministerul de resort colaborează cu 37 de entităţi, asociaţii şi autorităţi în vederea îmbunătăţirii reglementărilor din actul normativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: