Nivelul prețurilor din România s-a situat în 2017 la 52% din media UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2017 referitor la costul relativ al mărfurilor și serviciilor în țările membre.
Acest nivel ne-a plasat pe penultimul loc între cele 28 de state membre, înaintea Bulgariei (48%), dar în urma Poloniei (56%).
Pe podiumul celor mai scumpe ţări europene s-au situat Luxemburg (127% faţă de media UE), Irlanda şi Suedia (fiecare cu câte 125%).
Ele au fost urmate de Finlanda (122%) şi Marea Britanie (117%) iar Italia a fost statul în care nivelul preţurilor s-a plasat cel mai aproape de media UE (101%).
Pe categorii, țara noastră figurează cu cele mai mici preţuri la mâncare și băuturi nealcoolice (exact categoria la care ocupăm detașat primul loc ca pondere în coșul de consum al unei gospodării) și pe locul al doilea la băuturi alcoolice plus tutun (ceea ce nu e tocmai bine din perspectiva sănătății), respectiv la categoria restaurante și hoteluri (în ambele cazuri, după Bulgaria).
Urmare a nivelului relativ ridicat al producţiei auto, ocupăm şi locul trei la cele mai ieftine mijloace de transport ( maşini, motociclete etc.), la mică distanţă de Slovacia şi Cehia, alte două ţări care au o puternică industrie de profil. În treacăt fie spus, suntem în situaţia opusă la categoria produselor electronice (unde avem cel mai ridicat nivel relativ dintre toate categoriile de mărfuri şi servicii, 95%, semnificativ peste Cehia – 92% sau Polonia – 89%).
După cum era de așteptat, cel mai mare ecart între țări la nivelul prețurilor pe categorii de produse și servicii se regăsește la hoteluri și restaurante, unde proporția este de 3,4:1 și la băuturi alcoolice și tutun, unde este de 3,1:1. La polul opus, un ecart de circa 30% se înregistrează la electronice și unul de 70% la haine.
De reţinut, nivelul preţurilor determină direct puterea de cumpărare a veniturilor salariale. Concret, la valoarea medie a câştigurilor salariale de anul trecut ( 2.384 lei, respectiv 522 euro la cursul mediu de 4,5681 lei/euro) românii au avut în 2017 o putere de cumpărare echivalentă cu 1.022 euro la preţurile medii din UE.
Odată ce avansăm pe calea convergenței europene, ar fi util un calcul al indicelui de prețuri la consumator și pe calapodul structurii medii de consum la nivel european, spre care ne îndreptăm.
În estimarea inflației viitoare, va trebui să ținem cont că o parte din creșterea de ansamblu a prețurilor va proveni din europenizarea ponderilor de consum ( mai puţină mâncare, mai mulţi bani pentru haine, autoturisme etc.) pe măsură ce creșterea veniturilor va continua.