cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Convorbire Luminița Odobescu – Antony Blinken pe tema angajamentelor privind securitatea de la Marea Neagră

13 septembrie, 2024

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a discutat joi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, despre situația de securitate regionalǎ, inclusiv încălcarea spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene. Convorbirea telefonică a avut loc după atacarea de către Rusia, în Marea Neagră, a unei nave comerciale care transporta cereale, subiect abordat de cei doi oficiali, conform unui comunicat al MAE.

Situația de la Marea Neagră și sprijinul pentru republica Moldova, printre subiectele discutate:

  • Luminița Odobescu a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat că Aliații trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securității spațiului euro-atlantic, în general, și în regiunea Mării Negre în special. Evoluțiile din Marea Neagră și din regiune trebuie să rămână în atenția constantă a NATO. Ea a salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.

  • Cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem PATRIOT Ucrainei, donație cu importanță deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacității de apărare a României. 

  • Șefii celor două diplomații și-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acțiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influențarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

  • Cei doi oficiali au trecut în revistă progresele în îndeplinirea condițiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.

Navă ucraineană lovită lângă o gură de vărsare a Dunării

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.


O sursă din sectorul maritim a susţinut într-o declaraţie acordată acestei agenţii de presă că nava a fost lovită în timpul nopţii în „apele româneşti” lângă o gură de vărsare a Dunării în Marea Neagră, în timp ce un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a spus că nava se afla în „zona economică maritimă” a României.

Potrivit companiei britanice de securitate maritimă Ambrey, nava vrachier sub pavilion Saint Kitts şi Nevis plecase din portul ucrainean Ciornomorsk, a fost lovită de o rachetă lansată de Rusia şi a suferit avarii la babord, inclusiv la una dintre cale şi la o macara.

Nava nu a solicitat asistență României

Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa pentru a evalua efectele. În momentul respectiv nava era în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, la 55 de kilometri de localitatea Sf. Gheorghe. Comandantul navei nu a solicitat asistenţă României şi nu a fost necesar ca autorităţile să intervină pentru salvarea de vieţi.

„În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis, joi, Garda de Coastă.

Sursa citată a precizat că nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate.

„Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă. Până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”, a mai transmis sursa citată.

Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar, se arată într-o reacție a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), după ce o navă comercială ucraineană a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră.

Reacția MAE la atac

”Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm atacul forțelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră. Acest eveniment reprezintă o escaladare fără precedent a acțiunilor  Federației Ruse în cadrul războiului ilegal și nejustificat pe care aceasta l-a lansat împotriva Ucrainei. Atacarea deliberată a unei nave comerciale reprezintă o încălcare gravă a normelor dreptului internațional umanitar care reglementează purtarea războiului pe mare”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm Federației Ruse să înceteze orice atac asupra unor nave comerciale și să respecte libertatea de navigație de care beneficiază statele în Marea Neagră. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: