Guvernul discută în programata ședință de miercuri un Memorandum privind ”Evaluarea complexă a acţiunilor întreprinse de guvern în anul 2018 pentru îndeplinirea Programului de guvernare şi publicarea unui volum privind activitatea guvernamentală”.
Demersul editorial este justificat în Memorandum cu nevoia de a populariza ”realizările deosebite în domeniile prioritare”.
Propunerea este formulată de tandemul Toni Greblă (Secretar general al Guvernului) – Ion Ghizdeanu (președinte CNSP), iar coordonatorul acestui raport ”complex”- cum în numește Memorandumul- va fi Darius Vâlcov.
Toni Greblă și Ion Ghizdeanu transmit: ”Propunem ca după aprobarea Raportului de către Guvern, acesta să fie publicat în 500 de exemplare, care să fie distribuite instituţiilor din administraţia publică centrală şi locală, cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”.
Scopul acestei acțiuni: ” În vederea asigurării transparenţei actului de guvernare şi accesul cetăţenilor şi mediului de afaceri la informaţiile de interes public cu privire la activitatea Guvernului”.
Potrivit memorandumului:
”În conformitate cu cele prezentate, pentru elaborarea unui Raport cu privire la acţiunile întreprinse de guvern în anul 2018 pentru îndeplinirea Programului de guvernare, vă propunem următoarele:
- Până la data de 1 februarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va transmite fiecărui minister evaluările parţiale pe fiecare domeniu din Programul de guvernare, pe baza situaţiei prezentate de acestea pe parcursul lunii octombrie 2018.
- Până la data de 15 februarie, fiecare instituţie care are responsabilităţi sau contribuţii la îndeplinirea angajamentelor din Programul de guvernare va transmite pe e-mail la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză propunerea acestora pentru forma finală a capitolului, cu includerea tuturor realizărilor din anul 2018.
- Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va prezenta în guvern Raportul însoţit de un memorandum care să evidenţieze, în sinteză, realizările din 2018.
Având în vedere realizările deosebite din domeniile prioritare, propunem elaborarea următoarelor capitole de sinteză:
- Principalele rezultate economico-sociale;
- Modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare;
- Investiţii publice şi investiţii în parteneriat public- privat;
- Programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat;
- Politica fiscal bugetară;
- Absorbţia fondurilor europene -acţiuni şi realizări.
Pentru realizarea acestor capitole de sinteză propunem ca fiecare instituţie cu atribuţii în îndeplinirea Programului de guvernare să transmită la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză situaţia detaliată a obiectivelor de investiţii finalizate în anul 2018 şi stadiul celor în curs de finalizare. Se va menţiona valoarea cheltuielilor de investiţii pentru
fiecare obiectiv.
(Descărcați AICI Memorandumul)
Bugetul pe anul 2019 mai așteaptă
Deși nu ar fi trebuit să existe probleme la întocmirea Bugetului pe anul 2019- în definitiv România vine după 2 ani de creștere economică, iar sacrificarea investițiilor publice ar fi putut lăsa un spațiu fiscal relaxat, se pregătește o nouă amânare a publicării proiectului.
Surse politice afirmă că draftul de Buget ar putea fi prezentat în jur de 15 ianuarie, urmând ca să ajungă pe masa Parlamentului în luna februarie.