Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna ianuarie 2018 a fost de 4.143 lei, valoare ce nu poate fi comparată cu luna precedentă deoarece a avut loc mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.
Suma netă corespunzătoare a scăzut faţă de decembrie 2017 cu 145 lei, până la 2.484 lei, ceea ce corespunde unei puteri de cumpărare echivalente, după ajustarea cu nivelul preţurilor locale, de 1.063 euro.
Salariul real (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990) a coborât puternic faţă de luna anterioară , de la recordul istoric de 192,9%, până la 180,9%. Desigur, un rol important în această evoluţie l-au avut primele acordate de sărbători şi care nu s-au mai repetat pentru activitatea desfăşurată în prima lună a anului.
Câștigul salarial mediu net a ajuns astfel la 533 euro la cursul din la cursul mediu de schimb din februarie 2018 (luna de încasare efectivă a banilor), valoare deloc întâmplător aproape identică cu cea din luna noiembrie 2017. Mai important, însă, după cum anticipam anterior, avansul puterii de cumpărare calculat faţă de aceeaşi lună din anul anterior s-a topit efectiv.
După ce a staţionat pe parcursul lui 2017 undeva la dublul creşterii economice consemnate de România, a scăzut brusc la doar jumătate (3,5%). Iar tendinţa aceasta se va menţine şi în lunile care vin, când inflaţia va urca, potrivit estimărilor oficiale, la peste 5% şi va amputa masiv din creşterile salariale acordate fără un fundament solid în creşterea productivităţii muncii.
Pentru conformitate, precizăm că valorile puterii de cumpărare exprimate în euro, ca şi cum românii ar fi câştigat sumele în euro la preţurile medii europene, au fost recalculate cu noul raport al preţurilor comunicat de Eurostat a fi în România de 50,2% din valoarea de referinţă de 100% în cazul ansamblului UE28.
Creșterile salariale REALE pe sectoare
Până la urmă, după raliul promisiunilor şi creşterilor de venituri desfăşurat pe parcursului 2017, cele mai mari creşteri procentuale ale veniturilor din economia naţională au fost consemnate în administraţia publică. Respectiv 23,5% în termeni nominali şi 18,4% în termeni reali, adică ajustat cu inflaţia de 4,32%.
Construcţiile şi segmentul cel mai slab plătit, cel de hoteluri şi restaurante, apar cu creşteri de două cifre la început de an doar pentru că a intrat în vigoare noul salariu minim brut majorat la 1.900 lei şi o bună parte din cei angajaţi acolo primeau acest salariu. Culoarea albastră a fost aleasă pentru situaţia firmelor la care lucrează.
Industria prelucrătoare şi transporturile sunt singurele domenii, altminteri situate sub media pe economie ca valoare de plată, în care creşterile puterii de cumpărare apar justificate în raport cu rezultatul economic pe 2017. Cu precizarea că industria prelucrătare tot nu a depăşit pragul critic de 90% din media pe economia naţională, şi acesta mult sub pratica europeană.
După tot tam-tamul făcut cu creşterile salariale din învăţământ şi sănătate, aceste sectoare s-au trezit la realitatea dură a aterizării dure, de facto, sub media de creştere salarială pe economie. Practic, situaţia grevelor din aceste domenii se explică prin intrarea într-un soi de sevraj salarial derivat din discrepanţa uriaşă între aşteptările create şi sumele încasate.
Creşterile nominale din două alte sectoare economice, cel de IT şi cel de comerţ ( care, în principiu ar fi trebuit să avanseze cu mult mai clar, atât prin volumul crescut de vânzări cât şi prin ponderea mare a salariilor minime încasate) amintesc de bancurile cu Radio Erevan. Unde inflaţia a jucat la noi rolul de inversare în plan real de la i s-a dat în plus la i s-a luat din salariu, ca putere de cumpărare.
Ar mai fi de reţinut prăbuşirea spectaculoasă, şi nominală şi reală înregistrată în sectorul de intermedieri financiare, care a urcase puternic la finalul anului trecut ( opt puncte procentuale la avans într-o singură lună ). După care a ajuns, de departe, la coada modificărilor salariale pe sectoare economice la început de 2018.
Un răspuns
Au reapărut bancurile politice. Ultimul: Încetați cu creșterile salariale, că dacă mai continuați, trebuie să aducem bani de-acasă!