27 martie, 2017

Sursa: Sindicatul Europol

Aproximativ 80 – 90% dintre contravențiile constatate în ultimele 10 zile de către polițiști au fost sancționate cu avertisment, ca o formă inedită de protest a polițiștilor nemulțumiți de refuzul Guvernului de a le oferi majorările salariale cerute.

„Este o formă de boicotare a Guvernului care nu recunoaște impactul pozitiv adus la buget de polițiști”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Cosmin Andreica, președintele sindicalui Europol.

Polițiștii nu au voie să organizeze greve, ci doar forme de protest fără oprirea activității, așa încât s-au limitat la pichetări și marșuri. Fiindcă acestea s-au dovedit a fi ineficiente, comparativ cu grevele la care au apelat alte categorii de bugetari, polițiștii de la rutieră au adoptat de aproximativ 10 zile o formă inedită de presiune asupra guvernanților: renunțarea la amenzi și sancționarea cu avertisment celor care încalcă legea, în cazul contravențiilor nu foarte grave.


Potrivit legii, agentul constatator este unicul în măsură să aprecieze sancțiunea ce poate fi aplicată, în funcție de pericolul și gravitatea faptei, astfel încât niciun superior nu poate interveni în aceste proceduri.

Revendicările polițiștilor

Salariul minim pe economie a crescut de la 1 februarie la 1.450 de lei, însă polițiștii au rămas la nivelul anterior al salariului de funcție/ salariu de bază/soldă de funcție.

În plus, angajații din MAI acuză faptul că sporurile se acordă în continuare raportat la nivelul din 2009.

Ministrul Carmen Dan le-a promis protestatarilor includerea acestora în rândul celor vizați de HG 1 /2017 (care stabilește majorarea salariului minim la 1.450 lei), ceea ce înseamnă un efort bugetar de aproape 13 milioane de lei lunar, pentru aproape 80.000 de angajați ai MAI.


În privința sporurilor nu s-a ajuns la o formă comun agreată, motiv pentru care polițiștii vor continua protestele. „Dacă ministra a declarat că polițiștilor nu le-au crescut salariile pentru că nu au reprezentat o prioritate pentru programul de guvernare al PSD, atunci îi spunem și noi ministrei că respectul nostru și contribuția la bugetele locale și de stat va fi pe măsură. Decât la dispoziția partidului, mai bine rămân banii în buzunarele românilor„, au anunțat cei de la sindicatul Europol, afiliat la Blocul Național Sindical.

Statistica amenzilor acordate de polițiști

Conform Ordonanței 2/2001:

  • sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice devin venit integral la bugetul de stat, cu exceptia celor aplicate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale si amenzilor privind circulatia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.
  • sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice se fac venit integral la bugetele locale.

Statistica estimativă realizată de Sindicatul Europol arată că venitul anual la buget provenit din amenzile aplicate de polițiști este de aproximativ 44 milioane euro.

  • 1 din 25 de cetățeni sunt sancționați lunar în România la una dintre normele legale care prevăd ca sancțiune contravenția, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 700.000 de amenzi lunar
  • valoarea medie a unei contravenții este de 250 lei, în condițiile în care la regimul rutier cea mai mică amendă este de 145 lei iar cea mai mare, pentru persoanele fizice, este de 2.900 lei
  • populația achită lunar amenzi lunar de aproximativ 17 milioane de lei (3,8 milioane euro)
  • anual poliția aduce venituri de 200 milioane de lei (44 milioane euro), numai din amenzi

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: