miercuri

26 iunie, 2024

15 iunie, 2024

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia. Peste 100 de lideri ai lumii vor discuta în cele două zile de coferință propunerile Kievului pentru încetarea războiului din Ucraina. Lipsesc de la summit China și Rusia. Moscova a prezentat cu o zi înaintea debutului conferinței o propunere ce impune Ucrainei să renunțe la cele cinci regiuni ocupare (aproximativ o cincime din teritoriu) și la intrarea în NATO. Propunerea sa a fost respinsă imediat.

Rusia nu a fost invitată.

Liderii lumii urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri.


Participanții

Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, vor fi reprezentate de vicepreşedinta Kamala Harris.

Numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, premierul spaniol Pedro Sanchez, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele polonez Andrzej Duda, cancelarul austriac Karl Nehammer, preşedintele finlandez Alexander Stubb, preşedintele leton Edgars Rinkevics şi preşedintele moldovean Maia Sandu se numără printre participanţi.


România este reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, conform MAE.

Premierul canadian Justin Trudeau va participa, de asemenea, la eveniment.

Alte state influente aliate Rusiei, precum India şi Africa de Sud, vor fi prezente, însă nu sunt reprezentate nici măcar la nivel ministerial. Brazilia participă doar ca „observator”.

Turcia şi Ungaria, care întreţin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniştrii lor de externe.

De asemenea, au existat speranțe că Arabia Saudită ar putea participa după ceea ce Zelenskiy a descris ca fiind discuții „productive și energice” cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Nu este așteptat un progres pentru stabilirea păcii

Conferinţa internaţională are loc la iniţiativa Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi şi el prezent la summit. El soseşte, la fel ca alţi câţiva lideri, direct de la reuniunea G7 din sudul Italiei, care s-a concentrat în mare parte pe conflictul din Ucraina.

Se așteaptă ca duminică să fie dat publicității un comunicat comun ce se va axa pe importanța principiilor ONU privind menținerea și respectarea „suveranității și integrității teritoriale”, scrie The Guardian.

Deși acest lucru nu este văzut ca un progres al păcii în sine, el este menit să „reducă spațiul pentru orice inițiative inutile”, spun surse care participă la conferință

Acest lucru va fi văzut ca un succes pentru Volodymyr Zelenskiy, care urmărește să obțină sprijin internațional pentru planul său de pace ce include retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și revenirea la granițele post-sovietice din 1991.

Organizatorii summitului de pace au minimalizat decizia Chinei de a nu participa, ceea ce l-a determinat pe Zelenskiy să acuze Beijingul că a ajutat Moscova să submineze reuniunea, lucru negat de ministerul chinez de externe.

Kievul a făcut presiuni pentru ca o delegație chineză să participe la summit, pentru a conferi conferinței o legitimitate suplimentară și pentru a crea o prăpastie între Moscova și Beijing.

Propunerea Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojie şi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea ca fiind absurdă.

Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014.

Moscova îşi prezintă „operaţiunea militară specială” din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul şi Occidentul spun că acest lucru este un nonsens şi acuză Rusia că duce un război ilegal de cucerire de teritorii.

Având în vedere astfel de diferenţe puternic înrădăcinate, summitul se va concentra asupra unor părţi ale planului lui Zelenski suficient de largi pentru a fi acceptabile pentru majoritatea, dacă nu pentru toţi participanţii. Printre acestea se numără necesitatea de a garanta securitatea alimentară, siguranţa nucleară, libertatea de navigaţie, schimburile de prizonieri şi întoarcerea copiilor, au declarat oficialii.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: