Guvernul a adoptat în ședința de miercuri proprogarea până la 1 iulie 2016 a aplicării Contractului – cadru privind reglementarea condiţiilor acordării asistenţei medicale în 2016 și 2017, pentru ca în cele trei luni de amânare Ministerul Sănătății să opereze câteva modificări.
Amânarea vine la numai două săptămâni de la aprobarea de către Executiv a Contractului și mai puțin de o săptămână de la publicarea lui în Monitorul Oficial.
Hotărârea de guvern privind aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului – cadru prin care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 și 2017 a fost aprobată de guvern pe 16 martie.
Pe 23 martie, HG a fost publicată în Monitorul Oficial, deși ministrul Sănătății știa deja probabil că reglementarea nu va rămâne în respectiva formă.
Pe 25 martie, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost pus în dezbatere un proiect de Hotărâre prin care se prorogă până la data de 1 iulie 2016 aplicarea noului contract.
Nota de fundamentare nu conține nicio explicație a amânării intrării în vigoare a Contractului – cadru, dar la sfârșitul ei apare și numele lui Vasile Ciurchea, ca președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Vasile Ciurchea și-a dat însă demisia pe 21 martie, adică înainte de publicarea HG care se prorogă acum.
Medicii de familie nu vor semna contractele
Adunarea Generală a Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Senatul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) , în care intră marea majoritate a acestor profesioniști, au decis la sfârșitul săptămânii trecute că nu vor semna sub nicio formă noile contracte, până nu vor fi acceptate unele adăugiri cerute în ultimii doi – trei ani de negocieri.
Medicii doresc introducerea în Contractul – cadru a unor precizări care să împiedice viitoare eventuale imputări abuzive care sunt frecvente acum, spune Rodica Tănăsescu.
Printre aceste cazuri ce nu ar trebui să le fie imputate se numără situații de genul :
- Cazul persoanelor care sunt internate dar care nu apar în sistemul electronic ca fiind în spital. Rețeta medicului de familie nu se decontează, deși omul s-a prezentat la cabinet și a primit rețeta. Din cauza lipsei medicamentelor în spitale, acestea sunt cazuri frecvente.
- Calitatea de asigurat. În sistem ei apar ca asigurați, dar peste trei luni se face rectificarea și se află că ei nu mai erau asigurați, iar sumele decontate le sunt imputate tot medicilor de familie.
Ce ar urma să se întâmple
Deocamdată, între CNAS și furnizorii de servicii medicale funcționează contractele individuale semnate pe baza Contractului – cadru din 2014, care vor înceta însă pe 1 aprilie, după ce au fost prelungite deja o dată cu trei luni.
Practic, prorogarea implică semnarea unor acte adiționale la aceste contracte convenite între Casă și furnizori pe baza Contractului – cadru din 2014.
Rodica Tănăsescu spune că medicii de familie au decis să nu semneze noi acte adiționale, asumându-și să acorde consultații fără a li se deconta munca.
Scopul este de a forța guvernanții să accepte introducerea precizărilor prin care se evită riscul ca furnizorii de servicii medicale să plătească pentru erori de care nu sunt responsabili.
Situație tensionată în Sănătate. Negocierile de la Ministerul Sănătății au eșuat
Aceasta nu este singura problemă urgentă de pe biroul ministrului Achimaș Cadariu.
Federația Sindicală Hipocrat, cea care a declanșat pe 21 greva japoneză din sănătate (care se desfășoară încă), i-a trimis premierului Dacian Cioloș o scrisoare deschisă în care-i solicită implicarea imediată în dezamorsarea situației, întrucât ministrul nu pare interesat de acest lucru.
“Solicităm lucru acesta deoarece există premisele escaladării conflictului, riscul fiind acela ca medicii să își înceteze activitatea spontan, situație pentru care nu ne asumăm responsabilitatea, fiind o consecință directă a lipsei de reacție a statului și a autorităților competente în a rezolva această stare de fapt”, avertizează medicii.
Miercuri, medicii de la Federația Hipocrat și Promedica au discutat cu ministrul Sănătății, însă negocierile au eșuat.
Programul protestelor continuă, așa cum s-a anunțat inițial:
- 31 martie: Pichetarea Ministerului Muncii (una dintre revendicări este de creștere a salariilor din sistemul public de sănătate)
- 7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătăţii – pichetarea Ministerului Sănătăţii
- 11 – 17 aprilie: Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore
- 18 aprilie: Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor
Până acum, s-au alăturat protestelor declanșate de Federația Hipocrat:
- Sindicatului Promedica
- Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical (mișcarea lansat anul trecut pe Facebook și la presiunea căreia s-a obținut atunci majorarea cu 25% a salariilor personalului din sănătate)
- Societatea Națională de Medicina Familiei din România
- Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România
- Colegiul Medicilor (Adunarea Generală a anunțat că organizația susține fără echivoc protestele medicilor de la nivelul întregii țări)