30 ianuarie, 2017

UPDATE:Ministrul Energiei s-a îmblonăvit brusc marți și s-a internat în spital pentru circa 2 săptămâni. Detalii AICI.

*

Informația inițială:


ANRE și Consiliul Concurenței au anunțat luni că au declanșat o investigație referitoare la maximele istorice înregistrate de prețurile la energie pe bursa de profil OPCOM.

Preţul electricităţii a atins pe 27 ianuarie valoarea de 650 de lei pe MWh, aproape de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a înregistrat, în zilele de 15 și 23 ianuarie, cel mai mare preț al energiei din Europa, potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

O situație greu de explicat într-o țară care își poate asigura consumul propriu de energie chiar și în cele mai critice condiții.

Ce declară președintele ANRE

Niculae Havrileţ, preşedinte ANRE

Președintele ANRE Niculae Havrileț asigură că situația este sub control, iar vârfurile de preț nu vor influența facturile utilizatorilor casnici sau industria, la modul general.


Președintele ANRE a declarat pentru cursdeguvernare.romaximele au fost înregistrate pe piața spot, piața pe ziua următoare, existând suspiciuni în curs de verificare a câtorva oferte de vânzare/cumpărare plasate pe piața spot.

Surse din ANRE care cunosc conținutul sesizărilor OPCOM declară că fac obiect al verificărilor un număr de 20 de astfel de tranzacții.

Există două piste de verificare:

  • Pe de-o parte sunt suspectate înțelegeri prealabile între firmele care au vândut și cumpărat energie la preț mare scopul fiind influențarea pieței
  • Pe de altă parte, există firme care au intrat în insolvență din cauza acestor prețuri mari, astfel putând să denunțe contracte încheiate anterior și să apeleze la așa-numiții furnizori de ultimă instanță, agreați de ANRE, care livrează energie la prețuri mici

”Piața a acționat cu maturitate și a pedepsit speculanții, pe care i-a eliminat. Este încurajator să constatăm buna funcționare a pieței de energie, fiind prima iarnă când nu a trebuit să intervenim cu acțiuni administrative pentru a transfera din costuri”, – este aprecierea lui Niculae Havrileț.

Și o viziune mai detaliată: Ce simte și ce vede piața. Salarii pentru minerit ?

Surse avizate din piața energiei au declarat pentru cursdeguvernare.ro că privesc cu reticență anunțurile publice referitoare la investigațiile lansate de ANRE și Consiliul Concurenței.

În primul rând, potrivit legislației naționale și europene OPCOM era obligat să sesizeze reglementatorul pieței și arbitrul concurenței în caz de suspiciune, la fel cum acestea din urmă sunt obligate să investigheze chestiunile sesizate.

Succesul unei astfel de investigații se bazează în special pe rapiditatea cu care acționează investigatorii, care caută dovada unor eventuale înțelegeri în computerele companiilor suspectate sau în dispozitivele de comunicații mobile.

Or, nici Consiliul Concurenței, nici ANRE nu au precizat dacă aceste acțiuni s-au consumat înainte de anunț.

În plus, sursele citate afirmă că a doua pistă oferită cursdeguvernare.ro de către ANRE- procedura apelării la ”furnizori de ultimă instanță”, este valabilă numai pentru distribuitorii de energie pentru consum casnic sau pentru companii care au mai puțin de 50 de angajați sau cifră de afaceri mai mică de 10 milioane euro.

Cam de câtă energie pot avea nevoie aceste companii, comparativ cu marii consumatori, care nu au acces la acest sistem, astfel încât să riște asemenea manevre?”, se întreabă sursa noastră din piață.

”Piața spot e una accidentală, care oricum joacă un rol mai mare decât cel firesc ca pondere tranzacționată. Practic, cineva plătește acum nepriceperea în gestionarea acestei piețe, care este folosită inclusiv de piața cărbunelui să facă rost de bani cash pentru salarii. Este inacceptabil”, spun sursele cursdeguvernare.ro.

La ce folosește jocul declarațiilor

Fluctuația de preț a început să apară la scurt timp după declarațiile din 12 ianuarie ale ministrului Energiei, Florin Toma Petcu, care a afirmat public că stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile.

Declarații fără suport real, ministrul Petcu fiind contrazis cu dovezi de către predecesorul său, Victor Grigorescu, și de un raport public al CE Oltenia.

Surse din piața energiei spun că declarațiile ministrului Toma Petcu ar fi fost sugerate la indicațiile deputatului PSD Iulian Iancu, personaj influent în piață, actual președinte al Comisiei pentru Industrii și servicii de la Camera Deputaților.

Toate încercările cursdeguvernare.ro pe telefon și sms de-a obține un punct de vedere de la Iulian Iancu s-au soldat cu eșec.  

Pe 13 ianuarie, Guvernul Grindeanu supralicitează, aprobând o hotărâre de guvern prin care pot fi blocate exporturile de energie.

(Citiți și: Cine și de ce înființează ”criza energetică” din România la prima ninsoare din an)

Asta după ce, o zi în urmă, presa publică informația potrivit căreia România a fost forțată să refuze deja o solicitare venită din Bulgaria pentru un export de urgență de curent.

Solicitat de cursdeguvernare.ro să prezinte situația exporturilor de energie din luna ianuarie, președintele ANRE a declarat, luni: ”Energia a fost produsă în cantități mai mari decât nevoile în toată această perioadă. România chiar a exportat 15% din producție, am exportat energie în Bulgaria și în Serbia, obținând profituri bune”.

Surse din piață afirmă că jocul declarațiilor venite de la guvern nu are nicio legătură cu situația pieței și că România nu ar fi putut să exporte energie dacă nu avea stocuri și nu asigura întregul consum intern.

”Indiferent de context, că e iarnă, că se mai strică o instalație a Petrom, că e debit scăzut pe râuri sau pe Dunăre, România tot are capacitatea să își asigure consumul de energie. Când lansezi mesaje alarmiste public nu faci decât să pregătești terenul pentru manevre. Probabil, în acest moment asistăm la o combinație nefastă de înțelegeri, de nepricepere și de interese”, spun sursele cursdeguvernare.ro.

Un amănunt foarte important : Transenergo, al patrulea cel mai puternic trader de pe piața energiei, companie cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, și-a cerut insolvența la mijlocul lunii ianuarie. Surse informate afirmă că mulți traderi au riscat pe piața spot în perioada în care prețul energiei a înregistrat evoluții nefirești.

Deputatul PSD Iulian Iancu a explicat cum era să intre în avarie SEN

Deputatul Iulian Iancu, o prezență inedită la Comandamentul de iarnă de la Guvern

Deputatul Iulian Iancu, prezent în premieră la ședințele Comandamentului de Iarnă organizat de Guvern, este sursa informațiilor apocaliptice despre Sistemul Energetic Național.

Pe 26 ianuarie, deputatul PSD lansa public informația că SEN ar fi putut intra în avarie în urmă cu două săptămâni, dacă nu ar fi venit weekend-ul și dacă viscolul nu ar fi încetat să bată.

Motivul invocat de Iancu: ”Nu existau stocuri suficiente de cărbune”.

Cât despre prețurile pe bursa OPCOM, explicația a fost: „Aceste vârfuri s-au înregistrat pentru că noi nu am putut să valorificăm din timp stocurile, nu am realizat stocurile la nivelul potențialului zăcămintelor noastre și unii operatori chiar nu și-au realizat obligația și, cu toate acestea, nu a fost luată nicio măsură din partea celui care avea responsabilitate directă, adică Ministerul Energiei. Realitatea este că nu a fost constituit stocul de cărbune în centrale, noi vorbim de capacitatea disponibilă atunci când dă comandă dispecerul național. Erau stocuri pentru două zile jumătate, trei zile, patru zile, ceea ce este de neimaginat pentru funcționarea unui program de iarnă stabilit prin Hotărâre de Guvern. Deci, nu a fost respectată Hotărârea de Guvern, nu au fost realizate stocuri”.

De precizat: ministrul Energiei, Toma Petcu, nu a dat nicio amendă operatorilor care nu au respectat obligația legală de stocare, așa cum spune deputatul Iulian Iancu că s-ar fi întâmplat.

Cum a funcționat sistemul în iarna 2015-2016

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, își amintește că, spre deosebire de actualul guvern, în mandatul său a întâlnit o situație mult mai complicată.

”Noi nu am avut nici măcar un cadru legal cu privire la situația stocurilor. Am funcționat în perioada de iarnă cu stocuri de pe o zi pe alta, practic cu producțiile din ziua anterioară. Ca să ne asigurăm că totul funcționează aveam rapoarte zilnice cu situația transporturilor. Și nu ne-am văitat, pentru că a crea panică nu folosește nimănui”, afirmă Victor Grigorescu.

Colaboratori ai fostului ministru afirmă că la momentul predării de ștafetă a guvernului, doar cu rezervele de la Oltenia se putea produce energie vreme de 10 zile, fără să mai intre nimic în stocul de cărbune.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: