Procurorii DNA au anunțat miercuri că au blocat conturile unor companii controlate, direct sau prin intermediari, de deputatul Sebastian Ghiță, confirmând astfel informațiile publicate de presă ani la rând.
O listă a acestor companii la final, la început o consecință a acțiunii procurorilor :
Numărul contractelor acestor companii cu instituțiile publice e atât de mare, încât multe proiecte guvernamentale ar putea fi afectate de blocarea conturilor la firmele controlate de Sebastian Ghiță.
O sumară căutare pe portalul de achiziții publice arată că instituții precum Ministerul Afacerilor Externe, Cadastrul, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea de reglementare în Comunicații și Casa Națională de Pensii se numără printre clienții companiilor controlate de prietenul premierului.
Blocarea conturilor furnizorilor de lucrări sau servicii poate duce la blocarea contractelor în derulare. Exemplele de mai jos se referă doar la câteva contracte cu statul aflate în derulare, pe lângă puzderia de contracte publice deja executate și la care aceste companii au fost abonate ani la rând.
(Citiți și: ”Investigație / Cum se câștigă o licitație de zeci de milioane (de euro) la o diferență de 0,01 (lei)”)
Și o ironie: una dintre companiile celui cercetat azi pentru spălare de bani și evaziune fiscală, ambele în formă continuată, a derulat recent afaceri inclusiv cu ANAF.
SC Q’Net International SRL a câștigat în noiembrie 2014 un contract de furnizare computere de birou pentru Fisc. Valoarea contractului este de 3.341.240 lei, cu finanțare de la bugetul de stat.
Exemple de contracte publice derulate prin firmele cu conturile poprite ale lui Sebastian Ghiță
În cele ce urmează, exemple ale contractelor în derulare:
- Teamnet International actualizează Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară (E-Terra3), valoarea contractului, atribuit prin licitaţie la începutul anului, ridicându-se la 43,03 milioane de lei (cu TVA) în următoarele 15 luni. Contractul este finanţat prin fonduri europene (Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică) şi bugetul de stat.
- Aceeași Teamnet International derulează un contract cadru atribuit de Casa Națională de Pensii pe 21 ian 2015. E vorba de asistență tehnică și mentenanță pentru sistemul informatic integrat „Orizont” al CNPP. Potrivit datelor publicate de SEAP, valoarea finală a contractului este de 1.842.141,6 euro. Contractul a fost atribuit direct, din cauză că, potrivit justificărilor oficiale, produsele și serviciile pot fi furnizate, din motive tehnice, numai de compania care a câștigat.
- Sunsmart Integrare IT are un contract cu Ministerul Afacerilor Externe încheiat pe data de 31.01.2015. Contractul are ca obiect livrarea de echipamente în vederea extinderii infrastructurii de comunicații consulare securizate, valoarea totală finală a contractului: 2,999,560 RON.
- Aceleiași firme Sunsmart Integrare IT i-a fost atribuită de Consiliul Superior al Magistraturii, pe 18.02.2015, o parte a unui contract de achiziții echipamente tehnice, IT și mobilier, aferentă implementării proiectului “Strengthening”. Bucata adjudecată de Sunsmart Integrare IT are valoarea de 249.500 euro, fără TVA.
- Un alt contract în derulare al Sunsmart Integrare IT este cel cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, care are ca obiect achiziționarea unui sistem de asigurare a integrității și autenticității aplicațiilor și fișierelor de date, cu o valoare de 1.092.000 RON.
Un model de business diferit îl practică compania DNS Birotica SRL, care câștigă, potrivit datelor SEAP, contracte de valoare mică cu mai multe instituții:
- În iarna anului 2014 un contract cu Regia Națională a Pădurilor, Direcția Silvică Maramureș pentru furnizarea de piese și accesorii pentru echipamente electronice. Valoare contract, potrivit SEAP: 35.331.9 RON.
- La CFR SA, firma livrează imprimate specifice și comune pe economie, valoarea contractului fiind de 43,996.75 RON.
- La Sucursala Regională CF București, firma trebuie să livreze articole de birotică si papetărie, în valoare de 35,331.9 RON.
Lista firmelor despre care procurorii spun că le-ar fi fost blocate conturile
Potrivit procurorilor, deputatul Sebastian Ghiță controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși – 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012, iar anchetatorii au blocat conturile acestora.
(Citiţi şi: ”Sebastian Ghiță – sechestru pe conturile companiilor, interdicție pentru activitatea de deputat, extinderea urmăririi penale”)
Lista firmelor :
SC Asesoft International SA
SC Asesoft Com SRL
SC Asesoft Distribution SA
SC Asesoft Net SRL (actual SC Shopmania Net SRL)
SC Asesoft Smart SRL
SC Asesoft Service SRL
SC Asesoft Tehnologies SRL
SC Asesoft Web SRL
SC Asesoft World Wide SRL
Asociatia Sportiva Basket Club Asesoft
Asociatia Sportiva Baschet Club Ploiesti
SC Access Net International SRL
SC Alfa Trade SRL
SC Alpedor SRL
SC A&S World Travel SRL
SC Coneco Serv SRL
SC DNS Birotica SRL
SC Domeniile Viticole SRL
SC Edel Weiss SA
SC Federal Media Partener SRL
SC Foto Tehnologies SRL
SC Glar Construct SRL
SC Idilis SRL
SC Infratel Net SRL
SC IT Infocons Services SRL
SC Master Software Info SRL
SC Media Fantasy Solution SRL
SC Mediata Consulting SRL
SC Merconsult Team SRL
SC Muntenia Furnizare SRL
SC Network One Distribution SRL
SC Nxtel Solutions SRL
SC Ploiesti Import Export SRL
SC Podgoriile Tohani SRL
SC Q Net International SRL
SC Ridzone Computers SRL
SC Rotherfield Properties Romania SRL
SC RTV Satellite Net SRL
SC Senior Consulting Group SRL
SC Sport Arena SRL
SC Star Soft SRL
SC Studio Harry SRL
SC Sungard System SRL (fosta Softbit Service SRL)
SC Sunsmart Integrare IT SRL
SC Teamnet International SA
SC Tohani SA
SC TVMP SRL
SC Viewpedia Soft SRL
SC Xor IT Systems SRL (SC Expert One Research)
SC 2 K Telecom SRL
SC 360 Revolution SRL
Sebastian Ghiţă este acuzat de procurori de infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.