cursdeguvernare

luni

16 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ajutoare de urgenţă de maximum 10.000 lei, pentru fiecare familie afectată de inundații

16 septembrie, 2024

Fiecare familie afectată de inundațiile din acest weekend va primi un ajutor de urgență de cel mult 10.000 de lei, fără anchete sociale, pentru acoperirea nevoilor imediate, conform unui document aprobat în ședința de guvern organizată special luni.

Vor fi sprijinite astfel aproximativ 6.500 de familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate cauzate de inundaţii, alunecări de teren şi alte fenomene meteorologice deosebite produse de ciclonul Boris.

Familiile persoanelor decedate vor beneficia suplimentar de câte 10.000 de lei, pentru fiecare victimă.


Actul normativ aprobat prevede că ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sumele individuale se stabilesc în cuantumul prevăzut, pe baza borderourilor întocmite de agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţele afectate, cu sprijinul Instituţiei Prefectului şi al primăriilor localităţilor afectate.

Suma necesară se suportă din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, suplimentat din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Șapte persoane decedate din cauza inundațiilor din județul Galați

Șapte persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor, iar sute de case au fost afectate de viituri în judeţele Galaţi şi Vaslui.

Hidrologiiau avertizat că, după cele două zile de ploi abundente, există în continuare un risc major de producere a unor viituri pe râuri din Moldova, astfel că, începând de luni seară, va fi în vigoare, din nou, un Cod roşu pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi. A


Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova și avertizează că sunt posibile noi depăşiri ale cotelor de apărare.

”Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA.

(Citește și: UPDATE / Peste 400 t de alimente, scoase din rezerva de stat pentru sinistrații din județul Galați – situația din teren)

Se pregătește declararea stării de alertă în Galați și Vaslui

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în debutul ședinței Executivului că „prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală”. „De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”.

De altfel, imediat după ședință, prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor Interne avizul pentru declararea stării de alertă la nivelul judeţului ca urmare a inundaţiilor din ultimele zile.

„Solicitarea declarării stării de alertă a fost formulată în baza centralizatoarelor efectuate la nivelul Instituţiei Prefectului, din care reiese faptul că aproximativ 6.000 de gospodării din 26 de localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii”, se precizează într-un comunicat transmis, luni, de Prefectura Galaţi.

„Pentru evaluarea pagubelor de pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale, dar şi din gospodăriile afectate, au fost formate 18 comisii, care s-au deplasat în judeţ încă de la primele ore ale zilei de 16 septembrie. Alte două echipe au fost în teren şi în data de 15 septembrie, acestea evaluând infrastructura rutieră afectată”, mai menţionează comunicatul citat.

Totodată, prefectul judeţului Galaţi a solicitat sprijin la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru a fi întreprinse măsurile necesare în vederea restabilirii, în regim de urgenţă, a sistemelor de telecomunicaţii în localităţile afectate de inundaţii.

Ultimul bilanț – au fost 21 de localități din 4 județe

În informarea de luni dimineața, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că în ultimele 24 de ore 34 de persoane au fost salvate sau evacuate din patru localităţi din Galaţi, în urma inundaţiilor produse în acest judeţ.

De asemenea, autorităţile acţionau, luni dimineaţa, pentru a îndepărta apa din mai multe gospodării şi locuinţe din judeţele Iaşi şi Vaslui.

Într-o localitate din Vaslui au fost deversări controlate ca urmare a depăşirii cotei de pericol.

În urma inundaţiilor puternice au fost afectate 21 de localităţi din Iaşi, Galaţi, Timiş şi Vaslui.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: