sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 decembrie, 2020

În Italia, vaccinarea a început cu o asistentă medicală, un cercetător și un asistent social de la spitalul de infecțioase Spallanzani, din Roma

Campaniile naționale de vaccinare împotriva Covid-19 au fost declanșate oficial duminică, simultan în aproape toate statele europene, conform planurilor fiecărei țări. Unele capitale au lansat operațiunea fără precedent cu vaccinarea șefilor de stat sau de guvern, pentru încurajarea populației să aibă încredere în vaccin, sau cu personalul din spitalele de infecțioase sau rezidenți din căminele pentru persoane în vârstă.

În toate țările, primele inoculări au fost puternic mediatizate, cel mai adesea transmise în direct.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat lansarea din Ziua V „un moment emoţionat de unitate” pentru cei 450 de milioane de cetăţeni care trăiesc în cele 27 de state membre ale UE.


Primele doze ale serului dezvoltat de BioNTech și Pfizer au ajuns sâmbătă în toate statele blocului comunitar, iar Germania, Slovacia și Ungaria au demarat imediat campania.

În Germania, primele inoculări au avut loc sâmbătă, însă, oficial, campania a început tot duminică.

Prima persoană vaccinată a fost Edith Kwoizalla, în vârstă de 101 ani, care locuieşte într-un azil pentru vârstnici din oraşul Halberstadt.

În Italia, Franța, Austria, Portugalia, Croația, Finlanda, Grecia, Estonia, România, Lituania, Cipru, Malta și Spania, startul vaccinării a avut loc duminică.


În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul cetăţean care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, la Spitalul Militar central din Praga, cu puţin înainte ca alte spitale din capitală şi din cel de-al doilea oraş ca mărime, Brno, să înceapă distribuirea celor 9.750 de doze de vaccin pe care Cehia le-a primit deocamdată.

În Grecia, unde teoriile conspiraționiste au scăzut intenția de imunizare prin vaccinare, campania a demarat cu elita politică, președinta Katerina Sakellaropoulou și premierul Kyriakos Mitsotakis.

“Este important să se vaccineze cât mai mulți oameni,” a declarat ea după ce i s-a administrat, în direct, prima doză din serul BioNTech/Pfizer. A venit timpul să lăsăm în urmă această criză, să ne recâștigăm libertatea și să ne întâlnim din nou, a spus Katerina Sakellaropoulou, citată de The Guardian.

În Atena, cinci spitale vor administra vaccinul, conform programului denumit Operațiunea Libertate, iar în întreaga țară au fost nominalizate peste 1.000 de clinici implicate în etapele de imunizare.

Portugalia – primul vaccinat a fost directorul spitalului de infecțioase São João, din Porto, care a declarat că are încredere totală în vaccin.

În Slovenia, una dintre primele trei doze i-a fost administrată fostului arhiepiscop Franc Kramberger, de 96 de ani, rezident într-un cămin pentru persoane în vârstă.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a transmis pe Twitter o imagine din momentul vaccinării.

În Spania, prima vaccinare, televizată, a avut loc tot într-un cămin pentru vârstnici, în orașul Guadalajara. Araceli Rosario Hidalgo, 96 ani, le-a declarat ulterior reporterilor că nu a simțit nimic și că este curioasă dacă putem scăpa de noul coronavirus.

A doua persoană vaccinată a fost o angajată de la respectivul cămin.

În Italia, primii vaccinați au fost un cercetător, o asistentă de 29 de ani și un asistent social de la spitalul de infecțioase Spallanzani, din Roma, unitate aflată în prima linie a efortului de combatere a pandemiei de Covid-19.

În România, prima doză i-a fost administrată Mihaelei Anghel (26 de ani), asistent medical, membră a echipei de la Institutul Matei Balș care a tratat primul pacient diagnosticat în țara noastră ca fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va vaccina în curând cu serul Sputnik V, a anunțat duminică, la postul național de televiziune, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Rusia a lansat la începutul lunii decembrie campania voluntară de vaccinare, începând cu grupele vulnerabile.

State UE care încep mai târziu vaccinarea

Belgia va începe campania de vaccinare anti-coronavirus de luni, în trei cămine de bătrâni situate în fiecare dintre cele trei regiuni ale ţării, Bruxelles, Valonia şi Flandra, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Prima persoană vaccinată în Flandra va fi Jos Hermans, în vârstă de 96 de ani, care locuieşte într-un cămin de bătrâni în localitatea Puers-Saint-Amand şi care a declarat în urmă cu câteva zile la un post de radio local că este „foarte fericit” că poate primi medicamentul pentru că speră „să trăiască până la 100 de ani”.

În Luxemburg, campania va începe tot luni, în cinci centre din ţară, unde timp de trei zile la rând vor fi vaccinate 1.290 de persoane (medici şi personal sanitar).

În Ţările de Jos, în data de 4 ianuarie vor fi trimise din 4 ianuarie primele invitaţii la vaccinare, iar primele doze vor începe să fie administrate din 8 ianuarie, campania de vaccinare la scară amplă începând în realitate abia din 18 ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: