luni

24 iunie, 2024

27 mai, 2024

Aflat în Harkov, preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un apel către liderii lumii, inclusiv președintelui Joe Biden, rugându-i să participe la summitul pentru pace ce va avea loc pe 15 și 16 iunie în Elveţia: “Vă rog să arătați leadership în avansarea păcii – pacea reală și nu doar o pauză între lovituri”.

Volodimir Zelenski doreşte ca un număr cât mai mare de ţări să susţină acest demers, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, cu scopul de a pune capăt ocupaţiei militare asupra Ucrainei şi agresiunii ruse împotriva ţării sale.

Guvernul elveţian a anunţat că „în această etapă”, Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveţia. Gazdele reuniunii au transmis într-un comunicat că „Rusia trebuie implicată în acest proces. Un proces de pace fără Rusia nu este posibil”.


Kremlinul a anunţat în mai multe rânduri că nu va participa la nicio negociere, dacă Kievul nu acceptă anexarea de către Rusia a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, pe care-l ocupă în prezent.

Mesajul preşedintelui Zelenski către liderii lumii

“Pentru ei, este o plăcere să ardă. Știm cu toții cu cine avem de-a face. Rusia este condusă de oameni care vor să facă din asta o normă – arderea de vieți, distrugerea orașelor și satelor, divizarea oamenilor și ștergerea granițelor naționale prin război.

Nu există nicio națiune care să poată opri un astfel de război singură, fără ajutor – este nevoie de implicarea liderilor mondiali.

Acum mă aflu în Harkov – un oraș din estul Ucrainei și, din păcate, foarte aproape de granița cu Rusia. Ce înseamnă acest lucru pentru Harkov? Un al treilea an de teroare constantă. Peste un milion de oameni în acest oraș. Și în fiecare noapte și în fiecare zi, armata rusă bombardează orașul. Mai ales cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare antiaeriană pe care Rusia le folosește pentru a teroriza țara. Nu există un singur cartier sau o singură stradă din Harkov care să nu fi suferit de pe urma acestei cruzimi constante. Rusia a adăugat lovituri cu bombe aeriene ghidate. Aviația rusă se apropie de frontiera noastră de stat și lansează aceste bombe direct asupra orașului – este o armă de distrugere fără discernământ. Și oricine din orice oraș al lumii – de la São Paulo la Harbin ia acest lucru în același mod – ca pe o teroare. La fel ca toate celelalte lovituri rusești asupra a sute de alte orașe și sate de la noi. Unele dintre ele, cândva înfloritoare și pline de viață, sunt acum arse până la cenușă, fără oameni. Un gol ars este cea mai oribilă consecință a războiului… Un război pe care nu l-am dorit în Ucraina, pe care nu l-am provocat și în care Ucraina se apără de încercările rusești de a ne acapara resursele și teritoriile și de a ne distruge identitatea națională. Și lumea vede acest lucru.


În spatele meu sunt cărțile arse de rachetele rusești. A fost una dintre cele mai mari edituri din Ucraina. Oamenii au fost răniți aici. Din păcate, sunt și oameni uciși. Temperatura de ardere aici nu a reușit să ajungă în totalitate la patru sute cincizeci și unu de grade Fahrenheit. Dar de asta au nevoie și asta își doresc liderii Rusiei – temperaturi și mai ridicate. Și nu numai pe teritoriul suveran al Ucrainei. Rusia amenință aproape toate țările vecine. Rusia este singurul stat care a capturat centrala nucleară și o folosește în mod deschis pentru șantaj cu radiații. Nu există nimic care să nu devină o armă pentru Rusia, inclusiv foamea, și exact asta a simțit lumea când Ucraina a fost lovită de o blocadă navală rusă. Rusia este singura sursă de agresiune și încearcă în mod constant să extindă războiul. Chiar acum, în aceste zile, ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc de încă o încercare de asalt rusesc. Rusia se pregătește pentru acțiuni ofensive și la 90 de kilometri nord-vest de aici – adună un alt grup de trupe lângă granița noastră… Cel care face toate acestea nu vrea pace.

Vrea Rusia un dialog? Ucraina are cea mai mare experiență din lume în materie de minciuni din partea Rusiei în timpul negocierilor… Minciuni care, în special, au fost acoperiri rusești pentru pregătirea acestui război. Și tocmai de aceea este nevoie de eforturi globale – Summitul Global pentru Pace al liderilor pe care Rusia nu va putea să-i înșele. Un summit care să arate cine din lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului și nu doar să revendice încetarea focului care va fi inevitabil ruptă de rachetele și artileria rusească așa cum s-a întâmplat de zeci și zeci de ori până acum…

Împreună cu Elveția, pregătim un astfel de summit. Începe pe 15 iunie.

Mai mult de optzeci de țări au confirmat că vor veni. Și continuăm să lucrăm cu liderii, invitându-i să se alăture summitului. Le mulțumesc tuturor celor care ajută cu adevărat la aducerea păcii. Și fac apel la liderii lumii care încă sunt deoparte de eforturile globale ale Summitului Global pentru Pace – la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei. Nu vrem ca și Carta ONU să fie arsă, la fel ca aceste cărți. Și sper că nici voi nu vreți. Vă rog să arătați leadership în avansarea păcii – pacea reală și nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite. Vă rog să sprijiniți Summitul Păcii prin conducerea și participarea dumneavoastră personală. Pentru noi toți, ar trebui să fie o plăcere să facem pace.”

Situație de criză pe frontul din apropierea Harkov

Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea ucraineană de graniţă Harkov, unde o ocupat de atunci o serie de localităţi şi a forţat armata ucraineană să-şi consolideze acolo trupele desfăşurând în zonă rezerve preţioase de trupe şi echipamente.

După două săptămâni de lupte, „forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse” şi „desfăşoară acţiuni contraofensive”, a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prokhorenko, citat de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Acesta a descris situaţia drept „dificilă”, dar „stabilă şi sub control” pe sectorul de front din Harkov, unde se dau lupte mai ales pentru controlul asupra oraşului Vovceansk, tăiat în două şi unde Kievul acuză Moscova de atrocităţi.

„Inamicul s-a împotmolit complet în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte importante”, însă armata rusă continuă să trimită rezerve pentru a continua asaltul, a susţinut vineri mai devreme comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit Kievului, Rusia încearcă să rupă liniile defensive ale forţelor ucrainene, slăbite de mai mult de doi ani de război, de lipsa soldaţilor şi de criza de echipamente militare provocată de lentoarea ajutorului occidental.

După data de 10 mai, circa 11.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în provincia Harkov, în urma ofensivei despre care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că are ca obiectiv doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

În ce priveşte alte sectoare ale frontului, tonul generalului Sîrski este mai sumbru, în timp ce Rusia încearcă să profite de faptul că armata ucraineană este slăbită de pierderi şi de lunile în care ajutorul militar american a fost aproape oprit.

Mai la sud de regiunea Harkov, ruşii sunt în ofensivă în apropierea oraşului Kupiansk de aproape un an, iar acum „situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră şi să ajungă la râul Oskil”, afirmă comandantul-şef al armatei ucrainene.

Însă „luptele cele mai intense şi cele mai violente se desfăşoară în sectoarele Pokrovsk şi Kurakove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului între Staromîhailivka şi Berdici”, a mai spus generalul Sîrski.

De asemenea, trupele ruse au înaintat în ultimele zile în apropierea oraşului Ceasov Iar, unde au ocupat din nou două dintre puţinele sate eliberate de armata ucraineană în contraofensiva pe ansamblu eşuată din vara trecută.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Deja azi si-au anuntat prezenta 90 de tari. Se anunta un succes fuminant in adoptarea planului de pace ucrainean. Care va deveni obligatoriu pentru Rusia, care se va si grabi sa-l puna in aplicare…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Deja azi si-au anuntat prezenta 90 de tari. Se anunta un succes fuminant in adoptarea planului de pace ucrainean. Care va deveni obligatoriu pentru Rusia, care se va si grabi sa-l puna in aplicare…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: