vineri

29 martie, 2024

7 mai, 2018

Bugetul de stat ar putea acumula venituri de 26 de miliarde de dolari până în 2040, ca urmare a investițiile în perimetrele de hidrocarburi din Marea Neagră, din care 5,5 miliarde de dolari vor fi doar redevențele.

Un alt efect va fi un plus de 40 de miliarde de dolari la Produsul Intern Brut al României (PIB), potrivit unui raport Deloitte, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Cea mai mare sumă de care va beneficia bugetul de stat (9,5 miliarde de dolari) va fveni din impozitul pe profitul companiilor. Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuţiile la asigurările sociale – 6,5 miliarde de dolari.


Circa 35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România.

„Aceste investiții vor susține un număr mediu anual de 30.605 angajați pe întreaga perioadă, vor duce la generarea unor venituri cumulate suplimentare de 26 mld. USD la bugetul de stat, precum și la un aport suplimentar cumulat de 71,3 mld. USD la producția de bunuri și servicii pe parcursul aceleiași perioade (2018 – 2040)”, spune raportul citat.

La fiecare un miliard de dolari ce va fi cheltuit în explorarea, dezvoltarea și producția gazelor naturale la nivel offshore va conduce la:

  • Crearea unul număr mediu anual de 2.198 locuri de muncă – normă întreagă ce vor fi menținute între 2018 și 2040;
  • Creșterea cumulată a veniturilor la bugetul național cu 1,9 mld. USD între 2018 și 2040;
  • Creșterea cumulată a PIB-ului cu 3 mld. USD în perioada 2018 – 2040.

Valoarea strategică a proiectelor din Marea Neagră va permite întărirea rolului României în asigurarea securității energetice regionale, transformând-o în țară exportatoare de siguranță energetică.


„Există premise ca 65% din gazele extrase din Marea Neagră să fie consumat în România”, potrivit lui Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, citat de Agerpres.

Ultimele date raportate de Eurostat arată că „România este în acest moment pe locul trei în topul ţărilor cu cea mai mică dependenţă de importuri, iar, odată cu producţia de gaze din Marea Neagră, avem toate şansele să îmbunătăţim această performanţă. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (…) Cred că România este într-o situaţie privilegiată, având sursa”, a mai spus Răzvan Nicolescu.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 – 2040. „Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import”, a mai spus Nicolescu.

Studiul analizează o perioadă de 40 de ani, începând cu anul 2000. Datele utilizate aparțin Deloitte sau provin din surse publice (Comisia Europeană, ENTSO-G, ANRM, ANRE, etc.), iar previziunile au fost realizate pe baza ipotezelor Deloitte Europa Centrală cu privire la evoluția, în general, a economiei românești și, în particular, a industriei offshore.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: