Oficiali de rang înalt ai armatei americane propun suplimentarea forţelor prezente în Europa prin rotaţie, anunţă Wall Street Journal, care mai scrie că armata americană a intensificat pregătirile de specialitate pentru a contracara posibilele interferenţe ale Rusiei în privinţa transferurilor de trupe, în situaţia în care se ajunge la o situaţie de criză cu Moscova.
Noua strategie ar urma să permită, la un moment dat, prezenţa în Europa a unui număr sporit de brigăzi americane, cu un număr de forţe peste cel actual.
Principiile au fost enunţate în week-endul trecut, afirmă WSJ, la o reuniune organizată în SUA a liderilor americani militari şi din domeniul apărării, în care au fost condamnate agresiunea militară şi ameninţările venite dinspre Rusia şi s-a lansat avertismentul că SUA nu trebuie să fie distrase de la conflictul din Ucraina de apelurile la cooperare lansate de Vladimir Putin pe tema Siriei.
Rusia s-a implicat în convorbiri diplomatice legate de conflictul din Siria şi de viitorul politic al acestui stat, lansând în prealabil o campanie de lovituri aeriene în sprijinul regimului Bashar al-Assad.
Generalul Philip Breedlove (foto), comandantul forţelor aliate NATO, a afirmat că ar dori să vadă mai multe brigăzi angrenate în procesul de rotaţie al trupelor staţionate în Europa. O decizie în acest sens, a afirmat gen. Breedlove, va fi luată „în următoarele două luni”.
Generalul Mark Milley, şeful de Stat Major al armatei americane, a anunţat că au loc pregătiri intense pentru ca armata SUA să fie capabilă să facă faţă ameninţărilor venite dinspre Rusia, în special pentru contracararea războiului hibrid, în care sunt implicate atât forţe regulate cât şi neregulate, a propagandei şi a tacticilor neconvenţionale care provoacă confuzie. Şi gen. Mark Milley s-a pronunţat în favoarea suplimentării temporare a trupelor din Europa.
Aceste mişcări, afirmă gen. Milley (foto) într-un interviu acordat WSJ, sunt esenţiale pentru ca noi conflicte să nu izbucnească în Europa. “Agresiunile la care nu se răspunde adecvat riscă să aducă noi agresiuni”, consideră şeful de Stat Major american.
Aprecierile generale au fost formulate în cadrul Reagan National Defense Forum, reuniune anuală a conducătorilor militari şi de securitate naţională ai Statelor Unite.
Propunerea de suplimentare a trupelor staţionate prin rotaţie în Europa trebuie construită şi înaintată formal de Pentagon, trebuie aprobată de Administraţia Obama şi finanţată prin decizie a Congresului american. Oficiali americani afirmă că fondurile necesare sporirii prezenţei militare americane în Europa ar putea fi incluse în proiectul de buget aşteptat de Capitol Hill la începutul anului 2016.
La acelaşi forum, Secretarul Apărării, Ashton Carter, a lansat un avertisment la adresa agresiunilor Moscovei. Într-un mesaj emis sâmbătă, Ashton Carter a afirmat că Moscova pare „să arunce cu benzină” peste focul declanşat în Siria şi a criticat aluziile referitoare la insecuritatea nucleară.
Oficialii ruşi au refuzat să comenteze afirmaţiile făcute la forumul organizat în SUA, însă în ultima perioadă aceştia au afirmat că există foarte mici deosebiri între trupele staţionate pe baze permanente şi cele aflate în proces de rotaţie.
Statele NATO dezbat intens sporirea numărului de trupe staţionate la graniţele cu Rusia şi plasarea acestora sub comandament aliat. Următoarea rundă de discuţii pe marginea acestui proiect ar putea să aibă loc în decembrie, când se va hotărâ dacă propunerile în acest sens vor fi adoptate la summit-ul de la Vorşovia, din iulie 2016.
Publicaţia americană subliniază faptul că, preocupaţi de menţinerea în echilibru a balanţei militare SUA-Rusia, responsabilii militari americani sunt mai radicali în exprimare decât oficialii Casei Albe sau decât cei europeni.
Atât Administraţia Obama cât şi lideri ai Germaniei au criticat acţiunile Rusiei, dar au subliniat importanţa dialogului cu Moscova pe marginea viitorului Siriei.
Oficiali de la Casa Albă au cerut reprezentanţilor Armatei în ultimele săptămâni să îşi tempereze declaraţiile, însă au permis Pentagonului să anunţe intenţia de întărire a defensivei comune în timp ce diplomaţii Departamentului de Stat încearcă să angajeze discuţii cu Moscova.
Generalul Breedlove a averizat că demersurile de cooperare cu Rusia pe tema dosarului sirian ar putea să aibă ca efect ca Occidentul să accepte în final anexarea Peninsului Crimeea de către Rusia şi ajutorul pe care acest stat îl acordă separatiştilor din Ucraina.
Oficiali ai apărării afirmă că NATO ar trebui să evite concentările masive de forţe militare şi să aleagă varianta găzduirii unor formaţiuni mai puţin numeroase, asigurate de SUA atât pe perioada unei crize cât şi pentru a preveni transformarea unor tensiuni în conflicte.
Armata americană deţine 2 brigăzi- aproximativ 3.500 de soldaţi fiecare- în Europa şi a constituit o brigadă suplimentară, staţionată în teritoriul naţional, care va intra în regimul de rotaţie. Generalul Milley a afirmat că ar dori ca mai multe brigăzi să intre în acest sistem, care să fie suplimentat cu unităţi de elicoptere, echipe de genişti şi brigăzi de artilerie.
Rusia a adoptat la rândul ei câteva măsuri menite să descurajeze prezenţa americană şi cea a NATO în Europa– sisteme anti-aeriene, rachete sol-sol şi rachete sol-aer, anumiţi oficiali avertizând în legătură cu plasarea acestor sisteme în Kaliningrad, enclavă rusească situată între Polonia şi Lituania, şi în Crimeea. Rusia încearcă de asemenea să constituie o bază militară în Belarus.