27 aprilie, 2018

Ritmul robotizării industriei din România este unul dintre cele mai scăzute din lume, ceea ce afectează competitivitatea economiei românești în regiune.

România are 15 roboți industriali la 10.000 de angajați, mult sub media globală de 74, în vreme ce economiile cu care ne comparăm stau mai bine, sau mult mai bine, potrivit raportului World Robot Statistics 2017 al Federației Internaționale de Robotică (IFR).

România a progresat cu numai 4 roboți într-un an, în vreme ce media globală a crescut de două ori mai mult, potrivit  publicat de IFR săptămâna trecută, cu datele din 2016.

(Citiţi şi: România robotizată: Când vom ajunge din urmă Slovenia, Cehia și Ungaria?)


România are nevoie de nu mai puţin de 10.000 de roboţi în toată economia pentru ca aceasta să fie competitivă în regiune în viitor, potrivit unei estimări a Universal Robots, unul dintre cei mai mari distribuitori de roboţi din lume, citată de Business Review.

Slovenia și Slovacia se situează mai bine decât media globală, cu peste 130 de unităţi. Cehia, de asemenea, are o densitate a robotizării industriei de 101. Ungaria are 57, iar Polonia 32 de unităţi la 10.000 de angajați, potrivit IFR.

 

Sperietoarea şomajului


Un studiu al  Centrului de Cercetare Economică Europeană (ZEW) demontează percepţia comună că robotizarea ar duce la creşterea şomajului, dând exemplul Germaniei, unde angajările au crescut cu 1%, ajungându-se la cel mai mare număr de angajaţi de la reunificare, de 44 de milioane de oameni.

Germania are 309 roboţi la 10.000 de angajaţi şi productivitatea acestora a crescut cu circa 15% după introducerea noilor soluţii robotice. Studiul a fost comandat de Ministerul german al Educaţiei şi Cercetării.

Germania este a treia cea mai robotizată ţară din lume, după Coreea de Sud (631 roboţi) şi Singapore (488), înaintea chiar şi a Japoniei sau a Statelor Unite.

Nici automatizarea și nici digitalizarea companiilor nu provoacă reducerea personalului. Lipsa de competitivitate a muncii obligă firmele să reducă costurile cu forţa de muncă.

În schimb, apar noi tipuri de slujbe odată cu robotizarea, potrivit studiului ZEW, citat de IFR

ZEW estimează că automatizarea şi digitalizarea în industrie va genera o creştere cu 1,8% a ocupării forţei de muncă în toată economia germană până în 2021.

Chiar dacă roboţii au înlocuit 5% din forţa de muncă în cinci ani, „aceste pierderi au fost compensate de noi locuri de muncă în restul economiei”, mai spune studiul ZEW.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: