6 aprilie, 2014

8 aprilie 2014 este ultima zi în care, la nivel mondial, Microsoft mai acorda asistenţă pentru Windows XP şi Office 2003 (nu va mai asigura suport pentru rezolvarea eventualelor erori de sistem şi nu va mai asigura update-uri de securitate).

Deşi Microsoft a introdus din 2002 o „politică referitoare la ciclul de viaţă al serviciilor suport”, conform căreia orice produs al companiei beneficiază de 10 ani de suport (5 ani de suport „mainstream” şi 5 ani de suport „extended” la nivel de pachet service), Guvernul României a continuat să achiziţioneze inclusiv în 2013 această versiune de sistem de operare pentru computerele statului.

În urmă cu 2 spătămâni, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) avertiza că peste 75% din calculatoarele folosite în instituțiile publice vor prezenta probleme de securitate începând cu data de 8 aprilie, întrucât guvernul nu a găsit bani pentru a se pregăti pentru acest moment. La aceleași riscuri sunt expuși și românii care interacționează online cu instituțiile statului.

Cât şi unde se mai foloseşte Windows XP


În România, conform statisticilor de specialitate (vedeți tabel), aproximativ 34% dintre utilizatorii de Windows mai folosesc sistemul XP. Adică destul de mulți.

Deşi, chiar la nivel global, majoritatea PC-urilor nu mai utilizează acest sistem (aproximativ 20% dintre utilizatori mai au instalat Windows XP pe staţiile de lucru, conform statisticilor de specialitate), există cu siguranţă încă un tip de computer care se bazează în continuare pe XP şi pe care îl folosim în mod regulat.

Windows XP, lansat pe piaţă în urmă cu 13 ani, rulează pe 95% dintre ATM-urile instalate pe tot globul, a declarat pentru Bloomberg, Robert Johnston, director de marketing al NCR, cel mai mare furnizor de bancomate din SUA.

România defazată

Statul român a plătit  în 2013 – când era de notorietate faptul că de la 8 aprilie 2014 Microsoft va înceta asistența – aproape 24 de milioane de euro pentru licenţe Microsoft, o „parte importantă” Windows XP, potrivit unei declarații a fostului ministru pentru Societatea Informaţională, Dan Nica (PSD).


„Licenţele Windows XP reprezintă o parte importantă a achiziţiei din cauză că sunt instituţii care deţin computere pe care nu se pot rula decât acest sistem”, justifica fostul ministru achiziţia unor sisteme de operare care urma să nu mai beneficieze de suport tehnic din partea Microsoft.

Guvernul României nu a încheiat un contract direct cu Microsoft, ci a acţionat printr-un intermediar: un consorţiu de firme al cărui lider este D-Con.Net AG, persoană juridică înregistrată în Elveţia.

D-Con.Net AG colaborează în domeniul achiziţiilor cu Ministerul pentru Societatea Informaţională în baza unui acord-cadru, încheiat în 2009 cu fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu (PDL).

Calitatea de resseler Microsoft a D-Con.Net AG a fost confirmată de către Todi Pruteanu, PR&Corporate Affairs Lead, Microsoft România, care a precizat pentru cursdeguvernare.ro: „Compania are în România aproximativ 3.000 de colaboratori prin intermediul cărora oferim clienţilor produsele noastre.”

Prin intermediul D-Con.Net AG, ministerul condus la acea dată de Dan Nica a cumpărat sau a închiriat, în 2013, licenţe în valoare de aproximativ 24 milioane de euro. Sumele au fost repartizate astfel:

  • Aproximativ 11,5 milioane de euro pentru închirierea a 287.000 de licenţe (aproape jumătate fiind utilizate în sistemele Ministerului Educaţiei)
  • Aproximativ 12,5 milioane de euro pentru cumpărarea a 174.000 de licenţe, utilizate în diverse instituţii publice

În condiţiile în care Microsoft populariza deja anunţul conform căruia nu va mai asigura suport pentru o parte a produselor sale e greu de înţeles de ce guvernul a cumpărat, chiar cu câteva luni înainte de aprilie 2014, în continuare sisteme XP şi Office.

Mai ales că Microsoft oferă şi consiliere pe domeniul achiziţiilor- o spune chiar oficialul Microsoft România, sub următoarea formă: „Compania interacţionează la nivelul clienţilor mari, cărora le oferă experiză”. Decizia este însă a beneficiarului.

De ce încetează asistenţa pentru XP şi Office 2003

„Confirmăm că suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP şi Office 2003 expiră la 8 aprilie 2014, aşa cum am comunicat anterior. Ne-am manifestat disponibilitatea şi, alături de partenerii noştri, suntem gata să sprijinim toate categoriile de clienţi să migreze infrastructura curentă bazată pe Windows XP şi Office 2003 la o infrastructură IT modernă.”, este declaraţia oferită cursdeguvernare.ro de către Todi Pruteanu, PR&Corporate Affairs Lead, Microsoft România.

Compania Microsoft derulează de peste şase luni o campanie de informare la nivel mondial anunţând că încetarea asistenţei pentru Windows XP va avea ca efect încetarea suportului acordat în cazul erorilor de sistem şi a furnizării de update-uri de securitate ale programului, fapt care va conduce implicit la vulnerabilitatea „maşinilor” care rulează acest sistem în faţa atacurilor cibernetice.

În mod uzual, Microsoft acordă asistenţă cel mult 10 ani unui sistem de operare. Admiţând popularitatea XP, rulat în egală masură pe staţii individuale de lucru dar şi pe maşini specializate de tipul ATM, compania a decis în 2007 să prelungească până în 2014 suportul pentru acest sistemul Windows XP şi pentru Office 2003. Dar a continua să facă acest lucru pentru un program lansat în 2001 nu mai este profitabil pentru Microsoft.

Tom Murphy, director de comunicare pentru Windows al companiei Microsoft, a explicat Bloomberg că sistemul XP nu mai îndeplineşte standardele moderne în domeniu şi nici nu putea să fie realizat la standarde atât de înalte în domeniul securităţii astfel încât să prevadă complexitatea actuală a activităţilor ilegale din domeniu.

Implicaţiile și riscurile pentru utilizatori ale deciziei prezentate de producător

Conform unui comunicat al Microsoft România, există o serie de consecinţe ale acestui eveniment:

  • Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruşi, spyware şi alte programe care afectează securitatea și confidenţialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecţie completă odata cu expirarea suportului pentru Windows XP;
  • Probleme de software: numeroşi distribuitori de software şi hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obţine actualizări pentru Windows XP şi Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern şi nu va rula pe Windows XP;
  • Lipsa centrelor de suport: În cazul apariţiei unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online şi prin telefon;
  • Timp de nefuncţionare: riscul unei căderi de sistem şi al unei întreruperi a activităţii companiei poate creşte ca urmare a expirării suportului şi a învechirii sistemelor hardware care funcţionează cu Windows XP;
  • Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport şi actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor şi la notificări publice referitoare la eşecul organizaţiei în a asigura protecţia sistemelor şi a informaţiilor despre clienţi şi parteneri.

Implicaţiile deciziei – în viziunea specialiștilor din IT

Cursdeguvernare.ro a consultat specialişti în IT, care au prezentat implicaţiile măsurii Microsoft care intră în vigoare începând cu 9 aprilie.

Explicaţia achiziţiei derulate în 2013 de către Ministerul pentru Societatea Informaţională este oferită pentru cursdeguvernare.ro de deputatul Varujan Pambuccian

„Pentru a rula un sistem de operare recent este nevoie de un computer recent. La Camera Deputaţilor, de exemplu, eu nu am văzut de 10 ani fonduri pentru achiziţia de computere noi. Până la urmă, să cumperi un sistem Windows XP este cu mult mai ieftin decât să cumperi un computer nou, cu o licenţă recentă”.

Deputatul Pambuccian spune însă că în domeniul IT lucrurile sunt destul de complicate în România: „Problema noastră vine din faptul că diverşi funcţionari imaginează din birouri rezolvarea unor probleme pe care nu le stăpânesc. Se alocă fonduri importante pe programe fără nicio relevanţă, se construiesc sisteme paralele şi se fac proiecte fără importanţă. Şi cei care stăpânesc domeniul nu sunt consultaţi înainte de o decizie”

Călin Rangu, director executiv CIO Council, vorbeşte despre implicaţiile în sistemul bancar ale deciziei Microsoft referitoare la Windows XP:

Riscul în sine vine de la lipsa patch-urilor de securitate, dar nu există un impact imediat. Dacă vorbim de sistemul bancar, lucrurile sunt destul de complicate, pentru că un ATM nu este un computer 100%, dar aşa cum computerele unei bănci sunt securizate, la fel sunt securizate şi ATM-urile. Riscul de acces neautorizat în sistem este scăzut deoarece reţelele de ATM funcţionează în reţele private, în care accesul nu este atât de simplu. Fără discuţie, sistemul bancar va investi în elemente de securitate pentru că trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea tehnologică, dar un impact imediat, după 9 aprilie, nu va exista. E mai mult o campanie de marketing a Microsoft…”

Cum au rezolvat problema britanicii

Conform The Inquirer, guvernul Marii Britanii a rezolvat parţial problema suportului pentru Windows XP, plătind Microsoft 5,5 milioane lire sterline pentru a asigura pentru încă un an suportul sistemului de operare. Plata contractului negociat de la începutul anului a fost făcută pe data de 3 aprilie, guvernul britanic asigurându-şi practic o echipă de specialişti Microsoft care să lucreze exclusiv în beneficiul său.

Contractul, notează publicaţia britanică, nu a avut darul să entuziasmeze Microsoft, care în loc să „depaneze” vechiul XP ar fi preferat să crească vânzările la Windows 8, care are în prezent o cotă de piaţă dezamăgitoare (vezi tabel).

Pe de altă parte, chiar dacă este vorba de o înţelegere provizorie, guvernul britanic este încântat, afirmând într-un comunicat de presă că „este recunoscător” companiei americane. Atitudinea este previzibilă, conform The Inquirer, din moment ce 85% dintre cele 800.000 de PC-uri ale statului rulează acest sistem de operare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: