marți

23 aprilie, 2024

29 iunie, 2011

Autorităţile române au urmărit penal în anul 2010 mai multe persoane în cazuri de trafic de carne vie, însă au condamnat mai puţine, comparativ cu anul 2009, susţine Departamentul de Stat al SUA, în Raportul privind Traficul de Persaone, ediţia 2011, dat publicităţii recent.

În anul 2010, procurorii români au anchetat 407 persoane acuzate de trafic de persoane, iar în instanţă au obţinut condamnarea a 203 inculpaţi în astfel de cazuri, în timp ce în anul 2009 au fost urmărite penal 303 persoane, din care au fost condamnate 302, potrivit studiului guvernamental american.

Autorităţile române au raportat că din cei 203 condamnaţi din anul 2010, 145 au primit sancţiuni cu închisoarea, iar restul au primit pedepse cu suspendare, mai relevă raportul american.


În total, în anul 2010, autorităţile române au investigat 717 de cazuri trafic de fiinţe umane, cu 42 mai puţine decât în anul 2009.

„Unii observatori au remarcat că mulţi judecători au avut o înţelegere scăzută în privinţa cazurilor de trafic de persoane, fapt care probabil contribuie la ritmul lent al proceselor, cu unele cazuri restante încă din anul 2005”, notează oficialii de la Washington.

De asemenea, raportul american menţionează cazurile de implicare ale unor poliţişti români în traficul de persoane şi reţine că doi membri ai unui partid important din România au fost cercetaţi într-un astfel de caz.

„Autorităţile au investigat, de asemenea, doi membri ai unui partid politic major, pentru traficul de sex; aceşti membri nu deţin funcţii publice”, se arată în raportul american.


Textul remarcă, însă, că autorităţile nu au raportat condamnări ale vreunui oficial guvernamental în cazurile de trafic de carne vie, dar într-un studiu britanic se menţionează că avocaţi într-un proces în Marea Britanie au susţinut că Poliţia Română ar tolera aceste infracţiuni.

„Guvernul nu a raportat urmărirea penală sau condamnarea vreunor oficiali guvernamentali care să fi fost complici la infracţiuni de trafic de fiinţe umane. Într-un proces din Marea Britanie, al unor traficanţi români, avocaţii au susţinut că poliţia română a ştiut despre traficul de copii, de ani de zile, dar nu a luat măsuri pentru a suprima acest comerţ ilegal până când a fost forţată să facă acest lucru de autorităţile de aplicare a legii din Marea Britanie”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat de la Washington.

Oficialii americani recomandă României condamnarea viguroasă a funcţionarilor statului implicaţi în cazuri de trafic de persoane, protejarea categoriilor vulnerabile şi alocarea de fonduri mai mari pentru prevenirea şi combaterea acestori infracţiuni.

Raportul american reţine că românii care cad victime traficului de persaone sunt folosiţi în prostituţie, la cerşit şi la munci agricole în special în Italia, Spania, Grecia, Marea Britanie, Finlanda, Cehia, Franţa, dar şi în Statele Unite şi Australia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: