sâmbătă

20 aprilie, 2024

12 februarie, 2019

Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) al Consiliului UE a continuat, marţi,  fără progrese sensibile, dezbaterea propunerii privind trecerea graduală la luarea deciziilor de natură fiscală prin majoritatea calificată a voturilor.

ECOFIN a dezbătut marți o foaie de parcurs pregătită de Comisia Europeană  în acest sens.

„Mai mulţi miniștri au cerut menținerea echilibrului actual al regulilor de vot, în timp ce alții au manifestat deschidere spre examinarea posibilității de îmbunătățire”, spune comunicatul final ECOFIN.


În joc este puterea statelor mici din UE de influenţare a deciziilor, iar miza a fost descrisă pe scurt de ministrul maltez de Finanţe, Edward Scicluna, la intrarea în sesiunea ECOFIN de marţi: „Dacă nu ai argumente să-i convinge pe ceilalți atunci la ce buni să-i forțezi”.

„Nu vom ajunge la concluzii definitive astăzi și nici prea curând, dar este bine că dezbaterea a fost declanșată”, a declarat ministrul german de Finanțe, Olaf Scholz.

 

Cele mai recente teme fiscale dezbătute în UE este cea privind baza comună consolidată de impozitare a companiilor (CCCTB) și taxarea economiei digitale. În ambele cazuri, țările mici se tem că vor pierde o parte din taxele încasate acum, în favoarea țărilor în care marile companii își au sediul fiscal.


Sistemul majorității calificate ar presupune luarea unei decizii cu votul a 55% dintre statele membre cu condiția acestea să aibă cel puțin 65% din totalul populației UE.

Ce vrea Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) consideră că „regula unanimității în domeniul fiscal pare din ce în ce mai mult a fi anacronică din punct de vedere politic, problematică din punct de vedere juridic și contraproductivă din punct de vedere economic”, potrivit unei declaraţii a comisarului pentru Afaceri Economice şi Finanțe, Pierre Moscovici.

Regula unanimității a blocat până acum unele propuneri considerate de anumite state ca fiind esențiale în materie de creștere, competitivitate și echitate fiscală în cadrul Pieței Unice.

O nouă abordare ”ar insufla dinamism și ar revitaliza procesul decizional în acest domeniu, într-un moment în care este necesară consolidarea reputației UE de lider mondial în elaborarea de soluții realiste la provocările în materie de politică fiscală din secolul 21”, spune CE.

Foaia de parcurs CE

Pașii de aplicare propuși de CE a majorității calificate la:

  • 1. măsurile fără impact direct asupra drepturilor de taxare (inclusiv baze de taxare și rate) ale statelor membre , dar au o „importanță critică pentru combaterea fraudei fiscale, a evaziunii și facilitarea conformării pentru afacerile de pe Piața Unică”. Adoptarea concluziilor privind acordurile cu terțe țări în aceste domenii ar intra în acest regim, de asemenea. (pag 11)
  • 2. măsurile de natură fiscală care să susțină alte ținte ale politicilor europene, precum :
    • lupta împotriva schimbăruilor climatice
    • îmbunătăţirea sănătăţii publice
    • politica de transport
  • 3. domenii de taxare care sunt deja armonizate în mare măsură şi care trebuie să evolueze şi să se adapteze la noi cirmcustanţe, precum TVA şi accizele. Astfel de decizii nu ar fi luate înainte ca țările membre „să se pună de acord în privința unui regim de TVA sustenabil, rezistent la fraude și prietenos cu afacerile”
  • 4. măsuri necesare pentru „o taxare corectă şi competitivă necesară pentru Piaţa Unică”, percum mult dezbătuta bază comună consolidată de impozitare a companiilor (CCCTB), sau taxarea economiei digitale.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: