18 octombrie, 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit din proprie inițiativă că i-a transmis fostului președinte american Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, în cadrul unei întâlniri avute la finalul lunii septembrie, că Ucraina trebuie să devină membră a NATO sau, în caz contrar, va fi nevoită să-și urmeze propriul program militar nuclear în scop defensiv, informează Kyiv Independent.

Ori Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi ca mijloc de protecție, ori va trebui să fim parte a unei alianțe militare. În afară de NATO, nu cunoaștem vreo altă alianță mai eficientă”, i-a transmis Zelenski lui Trump.

Dezvăluirea a fost făcută de Zelenski la Bruxelles, unde președintele ucrainean se află pentru a prezenta liderilor UE așa-numitul „plan al victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia. „Cred că Trump m-a ascultat și mi-a spus că e un raționament corect”, a mai adăugat Zelenski.


Mesajul, scrie Politico, a fost repetat joi la summit-ul liderilor UE și clarificat, în aceeași zi, la ministeriala NATO.

”Noi nu construim arme nucleare. Ce am vrut să transmit este că preferăm să fim parte din NATO, pentru că azi nu există garanții de securitate mai puternice. Acum nu avem nicio garanție de securitate, deci trebuie să facem ceva”, a explicat Zelenski.

Argumentul Memorandumului de la Budapesta

Totodată, președintele Ucrainei a mai invocat în respectiva discuție Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, prin care Ucraina a fost de acord să renunțe la arsenalul nuclear al fostei URSS, aflat pe teritoriul său, în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și a Marii Britanii.

Am făcut asta. Mai târziu, a suferit ceva vreo mare putere nucleară? Nu, doar Ucraina a avut de suferit. A renunțat vreo putere nucleară la armele ei? Nu, doar Ucraina a făcut asta. Și cine e azi în război? Ucraina. Statele nucleare nu sunt în război, și mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta. Deci, fie ne recăpătăm puterea nucleară, fie suntem parte a unei alianțe. Iar noi alegem să fim parte a NATO, nu să avem arme nucleare”.


Memorandumul de la Budapesta a fost încheiat după câţiva ani de la încheierea Războiului Rece, într-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial.

În acest document, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite salutau aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede că ţara nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.

Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite s-au angajat să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei, să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei.

Memorandumul de la Budapesta a fost ignorat de puterile semnatare la momentul la care Rusia a anexat cu forța Peninsula Crimeea, în 2014

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: