joi

25 aprilie, 2024

29 noiembrie, 2015

erdogan putinPreședintele Rusiei a semnat sâmbătă decretul cu sancțiunile instituite împotriva Ankarei ca urma a doborârii avionul rus ce executa lovituri aeriene în Siria și ar fi intrat din greșeală în spațiul aerian turcesc.

Sancțiunile:

  • De la 1 ianuarie 2016, angajatorii ruși „nu vor mai putea să recruteze personal dintre cetățenii Republicii Turcia”
  • Este limitată posibilitatea ca „organizațiile sub jurisdicție turcă” să mai lucreze pe teritoriul rus
  • Restabilirea regimului de vize pentru cetățenii turci
  • Controale aeriene riguroase în cazul companiilor aeriene turce introduse „din motive de securitate”
  • Interzicerea transportului aerian charter între Rusia și Turcia
  • Interzicea sau limitarea unor importuri (lista acestora urmează să fie elaborată iar data de la care se aplică embargoul nu este precizată)

Președintele Erdogan către Kremlin: Să nu lăsăm ca relațiile noastre să fie complet distruse

De cealaltă parte, președintele Recep Tayyip Erdogan și-a temperat în mod surprinzător discursul.


Aflat într-o vizită în vestul Turciei, la Baliksehir, liderul turc a declarat că regretă doborârea avionului rus și a lansat un apel către Kremlin: „Să nu lăsăm această problemă să degenereze până în punctul în care relațiile noastre vor fi complet distruse, a declarat sâmbătă Recep Tayyip Erdogan, citat de Agerpres.

El a mai adăugat: „Rusia este la fel de importantă pentru Turcia cum este Turcia pentru Rusia. Cele două țări nu-și pot permite să renunțe una la cealaltă„, a insistat Recep Tayyip Erdogan.

Cu numai o zi înainte, vineri, inconsecventul președinte turc tocmai reluase tonul dur la adresa Rusiei, avertizându-l pe Vladimir Putin că se joacă cu focul atunci când bombardează opoziția siriană și susține că lovește ținte ale Statului Islamic, scrie BBC.

Cu toate acestea, Tayyip Erdogan insistă să aibă o discuție cu Vladimir Putin în cadrul summitului prvind schimbările climatice, COP21, care va începe luni la Paris.


Liderul Kremlinului refuză însă orice întâlnire până când Turcia își va cere scuze.

În aceeași linie a restabilirii relației cu Rusia pare să intre și eforturile făcute de Turcia pentru a  recupera corpul pilotului ucis de rebeli după doborârea avionului.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunțat că trupul acestuia a fost predat armatei turce, de către rebelii turkmeni, iar duminică un diplomat rus îl va prelua din regiunea Hatay, la frontiera siriană, pentru a-l duce în Rusia.

Incidentul care a provocat tensiunile dintre Turcia și Rusia

Aviația turcă a doborât, marți dimineață, un avion de vânătoare Suhoi 24 care îi încălcase spațiul aerian. Rusia a recunoscut că avionul îi aparținea la peste o oră după incidentul produs în timp ce președintele Vladimir Putin efectua o vizită în Iordania.

Acțiunea în forță a aviației turce a generat amenințări din partea Rusiei, dar și o reuniune de urgență a Consiliului NATO, în paralel cu eforturi diplomatice intense ale cancelariilor Occidentale pentru ca situația să nu degenereze.

O singură chestiune controversată: oficialii de la Ankara au afirmat inițial că avionul rusesc ”a fost somat de 10 ori, vreme de 5 minute”  să părăsească spațiul aerian turc. În cursul serii, un oficial al Casei Albe citat de Guardian afirmă că, potrivit informațiilor inițiale,  incursiunea neautorizată rusă în spațiul aerian turc ar fi durat ”câteva secunde”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: