31 octombrie, 2020

Guvernele europene trebuie să fie selective atunci când închid temporar anumite activități economice cu scopul de a combate pandemia şi, în acelaşi timp, trebuie să continuie să sprijine companiile şi familiile, au declarat vineri mai mulţi oficiali ai Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.

Cu infecțiile coronavirus care testează limitele sistemelor europene de sănătate, cele mai mari state din zona euro au impus din nou măsuri de blocare în această săptămână, o lovitură dată în primul rând sectorului serviciilor, care nu și-a revenit încă din șocul produs în primăvară.

„Trebuie să încercăm să învingem virusul fără a opri total economia, deoarece consecințele în termeni de pierdere a activităților economice vor fi foarte, foarte dure”, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos (foto).


BCE a semnalat clar, joi, că va suplimenta în decembrie sprijinul pentru economie, dar a transferat mare parte din responsabilitate pe umerii guvernelor europene, cu argumentul că rolul politicilor monetare este unul limitat.

”Trebuie să avem în vedere, în actualele circumstanțe, și necesitatea unui imput fiscal mai consistent, pentru că politicile monetare nu pot acționa chirurgical, să extindă creditul către companii individuale. Aceasta este sarcina politicilor fiscale, și am încurajat ca această parte să își extindă intervenția ”, a spus și Yves Mersch, membru al consiliului de administrație al BCE.

Majoritatea guvernelor europene au pus la punct mecanisme de garantare a împrumuturile pentru a menţine firmele pe linia de plutire, însă nivelul de îndatorare a crescut puternic. Unele iau în prezent în considerare să fie mai selective cu aprobarea ajutoarelor publice.

Această prudenţă ar putea obliga însă și băncile să fie mai selective cu acordarea de împrumuturi, ceea ce riscă să declanşeze o criză a creditării în ciuda faptului că lichiditatea sectorului bancar este la un nivel record.


„Este  foarte important ca măsurile de susţinere bugetară să fie calibrate în funcţie de ritmul relansării economice. Nu vrem să ajungem în situaţia în care să renunțăm foarte rapid la stimulente pentru că am provoca o cădere şi mai puternică”, a mai spus vicepreședintele Luis de Guindos.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: