Viorica Dăncilă, propusă de PSD președintelui Klaus Iohannis pentru formarea celui de-al treile guvern al coaliției PSD-ALDE, este unul dintre europarlamentarii activi în Parlamentul European.
Contextul relevant: Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD de marți, că se bucură că Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier, precizând că aceasta a declarat la CEx că este de acord să continue legile justiţiei în Parlament.
”Nu s-a dezis niciodată de legile Justiției”, a precizat și Liviu Dragnea după ședința de partid de marți.
Declarații: Front comun cu Carmen Dan
Ultima declarație făcută la Bruxelles s-a referit la situația din România, acolo unde premierul Tudose tocmai anunșa că nu mai poate lucra cu ministrul Carmen Dan, care îl ”mințise”. Viorica Dăncilă s-a declarat deranjată de maniera în care premierul tratează femeile din Guvern.
”Referitor la ceea ce s-a întâmplat astăzi, la şedinţa de guvern, respectiv la reacţia premierului Mihai Tudose, percepţia mea este aceea că domnul prim ministru are un comportament neadecvat în ceea ce priveşte femeile – am văzut până acum că, din opt femei care au fost ministru, două dintre ele au fost catalogate ca şi penale de către domnul prim ministru, cu toate că este o directivă europeană care arată că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea unei instanţe de judecată. Au fost excluse din guvern, ca să spun aşa, iar acum vedem un moment care mie mi-a displăcut total, şi anume că premierul Mihai Tudose efectiv a căutat să umilească un ministrul de Interne – pe doamna Carmen Dan. Cred că domnul prim ministru, din toate cele ce a demonstrat până acum privitor la cele două colege care au plecat din guvern – şi mă refer la Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh – dar şi modul în care s-a comportat cu doamna ministru de Interne, îmi dă senzaţia că domnul prim ministru nu cunoaşte ce este egalitatea de şanse şi dezavuează faptul că trebuie să existe şi femei în Guvernul României, femei ministru pe care trebuie să le respecte şi să le aprecieze, pentru că, în fond, Guvernul României este compus nu doar din prim-ministru, ci şi din miniştrii de resort”, declara Agerpres (AICI-LINK) Viorica Dăncilă.
Avocatul Ordonanței 13 în Parlamentul European
Potrivit datelor publice afișate pe site-ul PE, Viorica Dăncilă a susținut în cele 2 mandate de europarlamentar 332 discursuri, pe teme diferite. Nu a ratat însă nicio ocazie să prezinte plenului PE propria viziune asupra unor evenimente importante din țara sa.
De exemplu:
Pe data de 24 februarie 2016, ea atrăgea atenția asupra nedreptăților pe care le suporta Trustul Intact în perioada în care Fiscul a demarat acțiunea de recuperare a prejudiciului în dosarul ICA. (AICI-LINK)
”Doamnă președintă, săptămâna trecută, Fiscul din România a solicitat unui număr de cinci televiziuni aparținând trustului Intact să evacueze în termen de cinci zile sediile în care își desfășoară activitatea, ca parte a acțiunii statului de recuperare a unui prejudiciu. Consider corectă dorința statului de a recupera prejudiciile din dosare. În fața justiției, toți suntem egali.
Hotărârea judecătorească s-a pus în aplicare prin preluarea clădirii trustului de presă de către stat și nu prevede evacuarea Antena 3, care nu este parte a niciunui proces și nu are nicio datorie la stat. Soluția corectă, conform legii, este dreptul de preempțiune al trustului de presă, în calitate de chiriaș.
Solicitarea către cinci televiziuni de a evacua sediile într-un timp atât de scurt înseamnă încetarea emisiunii și pot fi interpretate ca un demers menit să intimideze respectivele instituții media și chiar să pericliteze activitatea acestora. Putem vorbi despre suprimarea libertății de exprimare prin mijloace administrative. Nicăieri în Europa o televiziune, și cu atât mai puțin cinci, nu își poate schimba sediul în cinci zile.” a fost declarația europarlamentarului PSD.
Pe data de 2 februarie 2017, Viorica Dăncilă îl admonesta pe comisarul european pentru Justiție că nu a comentat nimic când Guvernul Cioloș a modificat legi ale Justiției, iar când PSD face același lucru se încearcă ”dărâmarea guvernului legitim”. (AICI-LINK)
”Domnule președinte, domnule comisar, Curtea Constituțională a constatat că unele prevederi ale Codului penal nu erau constituționale. Drept urmare, guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanță de urgență pentru a reglementa acest lucru. Același lucru a fost folosit anterior de guvernul Cioloș și de guvernul Boc. Guvernul președintelui Iohannis, guvernul Cioloș, a operat o sută cincizeci și unu de modificări, realizate în secret fără nicio consultare publică. De ce, domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi?
Mai mult, o serie de modificări efectuate de guvernul Cioloș au încălcat fundamental drepturile omului, de pildă, procurorul a primit dreptul de a schimba decizia judecătorului, deși justiția se înfăptuiește de către judecător. Aceste modificări constituționale nu au făcut obiectul niciunui scandal public, nu au fost sancționate și nu s-a atras atenția nici de către Comisie, iar acum este o acțiune mascată de a dărâma guvernul legitim al României și de a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie.
Doamnă Macovei, ați lipit o etichetă nedreaptă și neadevărată României. Așa ați pledat și la referendum și la MCV. De aceea nu vă votează românii și nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastră. Da, fiți cu noi, cei care nu vor încălca cel mai democratic mod de exprimare, votul românilor!” declara Viorica Dăncilă.
Pe data de 1 februarie 2017, europarlamentarul PSD își exprima speranța că ”dezinformarea nu este mai importantă decât democrația” chiar în discursul în care explica la Bruxelles cum DNA vrea să deschidă investigații împotriva tuturor celor care au avut vreo legătură cu Ordonanța 13. (AICI-LINK)
”Domnule președinte, în această seară și chiar în acest moment au loc proteste în România, la care s-au produs violențe în rândul forțelor de ordine, dar și în rândul celor prezenți la protest. S-a aruncat cu petarde și pietre în forțele de ordine cu dorința de a provoca autoritățile să producă victime. Acest lucru nu s-a produs, dar cred eu că acest lucru îi discreditează pe cei care au contribuit la aceste proteste, având aici în sală membri care susțin acest lucru.
Mai mult, a apărut informația că Direcția Națională Anticorupție, principalul organism de luptă împotriva corupției, vrea să deschidă o investigație împotriva premierului, a membrilor guvernului, a funcționarilor civili din Ministerul Justiției care au participat la redactarea celor două acte normative. Acest lucru este de neînțeles și de neacceptat într—un stat membru al Uniunii Europene.
Cred că dezinformarea nu este mai importantă decât democrația în Europa.” afirma Viorica Dăncilă.
Răspunsurile care au făcut-o cunoscută în toată Europa
Viorica Dăncilă a reușit să se facă remarcată în rubrica Politico intitulată Brussel Playbook, în care editorul Ryan Heath trece în revistă cele mai importante lucruri petrecute în Capitala UE.
Pe 29 iulie 2017, sub titlul ”Masterclass in stonewalling”, Ryan Heath scria:
”Europarlamentarul român Viorica Dăncilă ne oferă, în revista Parlamentului European, un strălucit exemplu de nedorit blocaj de comunicare. În ciuda faptului că i s-au adresat întrebări foarte ușoare, ea nu oferă niciun răspuns. Rugată să își descrie în 3 cuvinte stilul de a face politică, ea folosește 39 de cuvinte. Nu poate menționa nicio realizare care ar putea uimi cititorii și nu poate indica o carte care a inspirat-o în ciuda afirmației că este cititoare pasionată. Dăncilă nu a putut să nominalizeze o persoană cu care a colaborat și care a inspirat-o.”
Traducerea interviului (AICI-LINK) care a propulsat-o în paginile Politico:
5 întrebări cu…Viorica Dăncilă
1. Cum ați descrie stilul dumneavoastră politic / de conducere în trei cuvinte?
Viorica Dancila: Permiteți-mi să revin puțin și să descriu trei principii care mă conduc în activitatea mea politică, pentru că ele influențează, fără îndoială, ceea ce numiți „stilul meu politic”. Aceste principii sunt echilibrul, inițiativa și comunicarea, deschiderea spre ideile altor persoane.
2. Ce realizare personală i-ar surprinde pe oameni?
Erau momente când trebuia să mă confrunt cu dificultăți, dar de fiecare dată am găsit puterea să mă ridic și să continuu. Fiecare dintre noi se confruntă cu astfel de momente. Ceea ce contează este găsirea puterii, în noi înșine, de a continua proiectele noastre, întotdeauna ghidate de principiile noastre.
3. Care a fost cea mai inspirată și mai influentă carte pe care ați citit-o și de ce?
Îmi place să citesc și încerc să citesc ori de câte ori găsesc timp. Și cred că ceea ce citim, în ansamblu, ne influențează, ne modelează gândirea și de a vedea lumea, chiar și modul nostru de a trata dificultăți sau provocări.
4. Dintre persoanele cu care ați lucrat, cine v-a inspirat cel mai mult și cum?
Nu am un model, în viață sau în politică. Am preferat să observ și să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înțeleg punctele forte și slăbiciunile lor, să învăț din greșelile lor.
5. Care este cea mai mică schimbare pe care ați făcut-o în cariera dumneavoastră care a avut cel mai mare impact pozitiv?
Primul meu proiect politic a fost la nivelul administrației locale. Am muncit din greu și am învățat mult, în timp. Scena s-a schimbat de la nivel local la nivel european, însă tenacitatea și dorința mea de a lucra din greu și de a face schimbări pozitive au rămas aceleași.
Un răspuns
Individa se dovedeste a fi sigura pe sine, marginita cit incape, cu tupeu, minte cum respira, toate aceste „calitati” o facind-o sa utilizeze o tehnica de manipulare rudimentara.
Probabil ca va da viata tuturor viselor ridicolului nefericit dandy Dragnea, sau macar se va stadui.