sâmbătă

20 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

13 aprilie, 2020

Directorul general al ONRC, Valentina Burdescu, a detaliat facilitățile electronice care sunt puse la dispoziția companiilor acum, pe perioada crizei, precum și cele aflate în pregătire, la conferința video în direct: „CoronaDigitalizareaSoluții de accelerare a interacțiunii online  dintre stat și  companii”, organizată de CursDeGuvernare.ro, în parteneriat cu CIO Office din cadrul Secretariatului General al Guvernuluijoi, 9 aprilie 2020.

Evenimentul, exclusiv online, a fost transmis în direct pe CursDeGuvernare.ro și pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CursDeGuvernare.ro/

„Dispunem de semnătură electronică și tot ce primim le comunicăm prin mijloace electronice. De trei săptămâni emitem documente în sistem electronic, cu semnătură electronică, le comunicăm electronic. Interacțiunea la ghișeu s-a redus la zero. Nu lucrăm cu publicul decât prin mijloace electronice”, a explicat directorul ONRC Valentina Burdescu la conferința din 9 aprilie.


„De aproape o lună ne desfășurăm activitatea prin aceste mijloace electronice și pentru noi este un experiment prin care să ne dăm seama care este gradul de încărcare și de suprasolicitare a sistemului actual”, a mai spus aceasta.

Valentina Burdescu a explicat că sunt în derulare alte două proiecte IT majore: „Proiectul Big Data care va asigura o infrastructură de interconectare pentru instituțiile publice și cu solicitanții din mediul privat. Vom avea o componentă care va asigura interoperabilitatea, transferul de date, un grad ridicat al datelor înregistrate în Registrul Comerțului. Vom avea o platformă de procesare analitică de tip big data, instrumente avansate de căutare și analiză a datelor înregistrare, mecanisme automate de schimb de date. Un alt beneficiu va fi reducerea timpului de furnizare a informațiilor și asigurarea de noi date de raportare.”

Directorul general ONRC a mai precizat că Registrul Comerțului este acum interoperabil cu cele din statele membre UE. De asemenea, este funcțional schimbul de date cu ANAF pentru tot ceea ce este nevoie pentru procesul de înregistrare în Registrul Comerțului.

„Noi avem proceduri electronice, automate, prin care obținem fie certificatul de sediu social, fie informațiile din cazierul fiscal pentru persoanele care intenționează să-și înființeze o firmă și ulterior soluționării, obținerea codului de înregistrare se realizează automat. Tot ceea ce înregistrăm în Registrul Comerțului se comunică automat către ANAF, fie la nivel central, fie la nivel teritorial.”


Valentina Burdescu a mai menționat că proiectul de informatizare cel mai important al Registrului Comerțului este „sistemul electronic integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare, centrate pe evenimente de viață”. Depcamdată, se află la început.

Prezentarea VIDEO integrală:

Descărcați AICI (link) prezentarea Valentinei Burdescu.

Conferința VIDEO integrală și cele mai importante declarații de la fiecare dintre cei 15 speakeri pot fi găsite aici: https://new.cursdeguvernare.ro/live-joi-ora-15-30-video-conferinta-coronadigitalizarea-solut%cc%a6ii-de-accelerare-a-interactiunii-online-dintre-stat-si-companii.html

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: