„Lucrurile intră într-o dinamică mai sănătoasă. Comunicațiile sunt un sector transversal, iar finanțările se vor regăsi pe diverse paliere. Vom utiliza fondurile europene, chiar și fondurile agricole, pentru dezvoltarea de agri-huburi, de exemplu.
Vom susține cercetarea și inovarea- investiții în rețele transeuropene și de dezvolatre a IMM. Vom apela inclusiv la Inițiativa Celor 3 Mări, România va veni cu un proiect pentru autostradă digitală”, a declarat miercuri, 15 iulie, Dragoș Preda, secretar de stat la Ministerul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, în cadrul conferinței „Economia viitorului post-COVID: planurile României în strategia Europei”, organizată de CursDeguvernare.ro.
INTERVENȚIA VIDEO INTEGRALĂ, AICI:
Acesta a mai vorbit și despre marile subiecte de interes din cadrul infrastructurii de transport.
„Am semnat deja un nou proiect pentru CFR – dezvoltare căi ferate. La CFR Marfă, s-a semnat împrumutul de salvare, cei 36 milioane euro, prevăzut anterior crizei Coronavirus. CFR, ca și ceilalți operatori de marfă a fost afectat de această criză în proporție de circa 30%. Planul de restructurare este integrat și nu prevede vânzarea de active. Planul de restructurare nu a fost afectat de criză, la acest moment s-au făcut toate demersurile pentru o înțelegere privind modul de stingere a datoriilor.
Despre TAROM: ținând cont de precedente și de elementele cuantificabile în ceea ce privește desfășurarea activtății a apărut și necesitatea unui ajutor de stat COVID-19, aprobat în aprilie, de 64,8 milioane euro pentru a compensa pierderile generate de pandemie”, a mai spus Dragoș Preda.
Întrebare: Urmează să distribuiți în țară 250.000 de tablete pentru copii, ce fac unde nu există 4 G? În câte localități nu au acces copiii la net?
Dragoș Preda: „Închidem în curând proiectul RoNet, nu chiar toate rezultatele sunt pozitive. Am demarat un studiu pentru un nou proiect RoNet 2, pentru a acoperi zonele albe și gri, în baza acestora urmărim să răspundem și solicitărilor numeroase de la primării. Proiectul Ro Net inițial trebuia închis în 2014.
Suntem în discuții cu Banca Mondială pentru un proiect nou, Connecting People, pentru că nu e vorba numai de școli, ci de a răspunde tuturor acestor regiuni care au nevoie de teleșcoală, telemuncă; să introducă noile tehnologii. Repet, insistăm pe crearea de autostrăzi digitale, lucrurile vor fi puse la punct până la toamnă. Urmează să creăm cadrul necesar dezvoltării unui domeniu care aduce mult la bugetul de stat. Domeniul telecomunicațiilor aduce plus-valoare, un singur operator aduce la buget sute de milioane. Vom veni și cu o situație a investițiilor pe care domeniul telecom le aduce în țară. ”