sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 mai, 2021

În ultima vreme perspectiva investitorilor s-a schimbat în bine, sunt foarte multe proiecte, sunt companii cunoscute care vin să investească în domeniul energetic, chiar și ca o nouă linie de afaceri. Dar apetitul pentru investiții se poate schimba din cauza legislației încâlcite – potrivit  Danei Dunel Stancu, head of energy practice la casa de avocatură Biriș Goran.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale Danei Dunel Stancu în Conferința CursDeGuvernare cu tema „Noua ecuație energetică și Green Deal: direcțiile în care să investim, oportunitățile de care să profităm” (27.05.2021).

Intervenția VIDEO integrală:


Cele mai importante declarații:

  • Sunt multe schimbări, toate acestea trebuie implementate și încep să prindă contur în legislație.
  • Avem o lege a energiei care este în totală schimbare și, dacă ne uităm la varianta aflată acum în dezbatere publică, sunt deja peste 100 de modficări ce urmează să fie implementate.
  • Toate schimbările de paradigmă despre ce înseamnă domeniul energetic se vor regăsi și în legislație. Numai că legislația noastră este deja foarte încărcată.
  • Tratatul Uniunii Europene se bazează pe ideea că în centrul atenției stă consumatorul, individul, cetățeanul, care să aibă o viață mai bună prin toate politicile energetice de la nivelul Uniunii.
  • Dacă ne uităm acum la personajul principal, cetățeanul, vom  vedea că are de citit și de înțeles atâta legislație și reglementare tehnică, încât este foarte greu de estimat în ce măsură poate să înțeleagă foarte clar, pe o anumită speță, ce spune reglementarea.
  • Din fericire, nu există foarte multe litigii în acest domeniu, dar acele litigii care au ajuns pe masa judecătorilor au fost foarte greu de gestionat, tocmai din această perspectivă.
  • Aplicanții dreptului și ai legii trebuie să înțeleagă și să deslușească o legislație foarte greoaie, care nu are continuitate și o legătură și un flux ușor inteligibil.
  • Cu atât mai puțin  pentru un investitor și pentru un consumator, care se dorește să fie unul activ, cum spun directivele.
  • Ca să transformăm această piață într-una liberă și cu participanți activi, trebuie să vedem ce ne dorim de la legislație și cum să o facem mai prietenoasă cu cititorul ei.
  • Domeniul este vulnerabil la schimbare și, până la urmă este firesc să fie așa, pentru că schimbarea trebuie să aducă ceva bun.
  • Avem legi principale care s-au modificat în ultimii 10 ani de peste 10 ori. Acum se mai adaugă și de legislația din domeniul mediului, care este și aceea, foarte greu de deslușit  și de aplicat.
  • Reglementatorul, ANRE, a publicat în ultimi 10 ani peste 1.500 de acte normative secundare, extrem de importante, căci aduc substanță legii generale. Dar este greu și pentru reglementator, iar ANRE se pregătește să fie și mediator cu piața.
  • Acum se vede schimbarea în bine, după o perioadă nu prea fericită pentru energie.
  • Se simte o schimbare și din perspectiva investitorilor. Sunt foarte multe proiecte, sunt companii cunoscute care vin să investească în domeniul energetic, fie și ca o nouă linie de afaceri, cum ar fi dezvoltarea unei rețele de stații de încărcare pentru mașinile electrice.
  • Dar apetența pentru investiții se poate schimba cu o legislație încâlcită.

Conferința integrală:

Partneri:

Biris Goran SPARL, Deloitte, EximBank

Network partners:

AFEER: Asociația Furnizorilor de Energie din România, Avocatnet.ro, E-nergia.ro, InvestEnergy.ro, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: