”Trebuie să muncim pentru schimbări comportamentale și de mentalități la toate nivelurile. Sper ca discutând și încercând să găsim soluții să reușim acest lucru”, a declarat Daciana Toma pe 5 iulie 2023 la Conferința CDG „Speranța de viață sănătoasă și productivitatea în economie: problema României„.
Cele mai importante declarații:
- Dacă vorbim despre sănătatea populației trebuie să avem în minte prevenirea apariției bolilor. Vorbim de prevenția primordială, ca să nu apară acei factori de risc. Copilul să nu înceapă să fumeze, să consume alcool. Astea se fac cumva în afara sistemului sanitar.
- Vorbim de prevenția primară și am vorbit despre faptul că în acest moment se pune accent în activitatea medicului de familie pe partea de prevenție. Ne dorim și avem nevoie de susținerea tuturor pentru a face cu adevărat această prevenție.
- Prin activitatea de screening se înțelege depistarea cât mai timpurie a bolilor care pot fi rezolvate, ceea ce aduce beneficii pe durata de viață și pe calitatea vieții pacientului, dar și beneficii economice.
- Din nefericire, în România nu avem, niciun program național de screening. Suntem una dintre puține țări în această situație. În prezent sunt două proiecte de screening – proiectul pe depistare precoce a factorilor de risc cardiovascular (Totul pentru inima ta), care este la nivel național; proiectul de screening pentru leziunile precanceroase și cancerul colorectal, care se desfășoară în sudul țării.
- Avem rezultate impresionante, atât prin numărul de afecțiuni depistate, dar și prin rezultatele colaterale și mă refer la deschiderea populației de a se implica în aceste activități. Mi se pare absolut o lecție, nu mă așteptam ca un număr mare de pacienți să refuze să se înroleze.
- Pe de altă parte, există de multe ori, și asta vedem în programul de screening pe cancerul colorectal, o reținere a medicilor de familie de a se implica în aceste proiecte și nu prea înțelegem de ce.
- Trebuie să muncim pentru schimbări comportamentale și de mentalități la toate nivelurile. Sper ca discutând și încercând să găsim soluții să reușim acest lucru.
- Este nevoie de programe naționale de screning, sperăm că aceste proiecte care sunt acum în derulare să convingă autoritățile asupra importanței acestor programe naționale.
Partener principal:
Parteneri:
- ARPIM – Asociația Română a Producătorilor Internaționali De Medicamente
- ASE București – Academia de Studii Economice
- Raiffeisen Bank
- Regina Maria
- Servier
- Siemens Healthineers