marți

23 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

15 aprilie, 2020

Organizarea învățământului la distanță online, semnătură electronică în cadrul primăriei, un ghișeu online cu toate serviciile care există deja – plata impozitelor, programări căsătorii – sunt numai câteva din problemele gestionate de primăriile în care digitalizarea a avansat puternic în ultima perioadă, pe baza unor progrese care existau deja. Reprezentanții primăriilor din Cluj Napoca, Oradea și Iași au vorbit la VIDEO CONFERINȚA „CoronaDigitalizareaSoluții de accelerare a interacțiunii online  dintre stat și  companii” organizată pe 9 aprilie de CursDeGuvernare.ro, în parteneriat cu CIO Office din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Dezbaterea a fost trasmisă LIVE ONLINE în direct pe CursDeGuvernare.ro și pagina de Facebook: https://www.facebook.com/CursDeGuvernare.ro/

Ovidiu CÎMPEAN, director de dezvoltare, Primăria Municipiului Cluj-Napoca:

  • Avem peste 160 de operațiuni digitale puse la dispoziției clujenilor, sigur am avut la bază o strategie realiză cu  UBB, suntem în faza de revizuire a strategiei, în parteneriat cu tot sistemul de inovare.
  • Am realizat până acum proiecte pentru încasări online, peste 35 de taxe și impozite locale sunt percepute online. În T1 2020 avem o creștere de 62% a numărului de tranzacții față de perioada similară din 2019. E vorba de confortul cetățenilor. Am mai făcut progrese la eliberarea de documente online, până la 20 de astfel de documente se eliberează în acest sistem

  • Un program de succes- programarea online a căsătoriilor. În ceea ce privește mobilitatea și aici încercăm dezvoltarea serviciilor- plata online, depunere cereri eliberare abonamente sau parcări disponibile. O aplicație bună este cea lansată de compania de transport, care conține date pentru programarea eficientă a călătoriilor.
  • Un proiect finanțat UE este primul funcționar public virtual- Antonia. Odată cu lansarea, am redus cu peste 40% circuitul documentelor. Cu ajutorul tehnologiei, de la depunerea online, cererile sunt alocate direct serviciului care are competență de rezolvare. Este foarte importantă și creșterea capacității digitale a cetățenilor, am derulat un proiect cu Clusterul Cluj IT, am organizat cursuri de digitalizare.

Prezentarea VIDEO a lui Ovidiu Cimpean:

Cătălin BOGHIU, director, Direcția de Digitalizare, Primăria Iași. Principalele idei:

  • Am realizat prima ședință a Consiliului local online tot prin intermediul unei platforme CISCO. Nu mai avem relații la ghișeu, primim toate cererile, toate solicitările prin email. Există posibilitatea urmării stadiului în care se află un document.
  • O preocupare a fost organizarea procesului de învățământ la distanță, la care am avut ajutor din partea multor firme

  • Respectăm toate indicațiile privind prezența în birouri, am implementat semnătura electronică în primărie și am adoptat telemunca, cu transmiterea documentelor în siguranță
  • Am realizat o aplicație, deocamdată pentru firme, prin intermediul cărora aceștia solicită ridicarea deșeurilor, iar softul specializat optimizează traseul mașinilor care prestează acest serviciu.

Prezentarea VIDEO a lui Cătălin Boghiu:

 

Eduard Florea, director, Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea. Principalele idei:

  • Plățile online au fost lansate în 2008. După zece ani am ajuns la 13-14% din total încasări, mai puțin ordinele de plată. La finalul lui 2018 am propus acordarea bonificației pentru plata impozitelor diferențial – bonificație 8% pentru plăți online și 5% pentru plăți la ghișeu.
  • În 2019 ne-am dat seama că ghișeul fizic atinsese limita. Atunci am luat alte măsuri. Prima a fost de a mări ecartul de plată de impozite între cei care plătesc online și offline, 8% pentru cei care plătesc online și 4% pentru ceilalți. La finele anului 2019 aveam o treime din plăți, plăți online.

  • Am construit un ghișeu online cu toate serviciile pe care le aveam deja: plata impozitelor, programări căsătorii. Am adăugat și altele, depunerea declarații online și am pus taxă pentru primirea la ghișeu a documentelor. Mergem și cu zăhărelul și cu nuielușa.
  • E nevoie de baze da date deschise între instituții publice. Nu se poate, atâtea instituții să lucrăm cu persoane, cu firme, fiecare să ne creăm nomenclatoarele proprii, să nu avem posibilitatea să le legăm între ele. Primul lucru, cred că nomenclatorul de persoane și de firme ar trebui să fie disponibil pentru toate instituțiile publice de către cei care îl gestionează

Prezentarea VIDEO a lui Eduard Florea:

Articolul cu înregistrarea video integrală a conferinței și sinteza celor mai importante idei prezentate de speakeri pot fi găsite aici:

https://new.cursdeguvernare.ro/live-joi-ora-15-30-video-conferinta-coronadigitalizarea-solut%cc%a6ii-de-accelerare-a-interactiunii-online-dintre-stat-si-companii.html

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: