Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea cealei mai puternice arme termonucleare create vreodată, numită „Bomba Țarului”. Înregistrarea video a fost publicată pe canalul de Youtube al companiei nucleare de stat ruse Rosatom, pentru a marca 75 de ani de la demararea programului nuclear rusesc.
Cea mai puternică bombă-H a fost detonată în 1961 și a produs o energie echivalentă cu cea emisă de 50 de megatone de TNT.
Prima bombă cu hidrogen – sau bomba-H -, testată în noiembrie 1952 de către Statele Unite, a emis o energie echivalentă cu cea a zece megatone de trinitrotoluen (TNT) – de peste 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică largată de către americani la Hiroshima cu şapte ani mai înainte.
Documentarul prezintă toate etapele de până la detonarea armei: transportarea armei pe cale ferată până la baza aeriană Olenia din Peninsula Kola, decolarea și zborul avionului Tupolev Tu-95 deasupra Mării Barents până la locația detonării, în apropierea Strâmtorii Matocikin din Novaia Zemlea.
Bomba a fost atașată de o parașută, pentru a încetini căderea acesteia pentru a permite echipajului Tu-95 să ajungă la o distanță sigură de locul detonării, care a fost lansată de la 4.000 de metri deasupra solului, scrie Cyberhero, preluată de Hotnews.
Testul a fost ordonat de premierul sovietic Nikita Hrușciov într-o perioadă în care escaladaseră tensiunile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.
Documentarul arată cum bombardierul Tu-95 a fost acoperit cu o vopsea albă reflectorizantă specială pentru a-l proteja de căldura cauzată de radiața termică produsă de explozie. Bombardierul a fost dotat cu echipamente de măsurare și însoțit de un al doilea avion care a filmat explozia.
Ciuperca atomică s-a ridicat la 64 kilometri înălțime (de peste șapte ori înălțimea muntelui Everest) și a avut un diametru de 90 de km, provocând distrugerea tuturor clădirilor din orașul militar Severny aflat la 55 de kilometri de epicentrul exploziei.
Unda seismică provocată de bombă a fost echivalentă cu cea produsă de un cutremur de 5 grade pe scara Richter, undele de șoc atmosferice făcând înconjurul planetei de 3 ori.
Oamenii care s-ar fi aflat la mai puțin de 100 km distanță de locul exploziei ar fi suferit arsuri de gradul 3 iar căldura provocată de detonare s-a simțit până la 270 km.
În 1963 Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat un acord de interzicere a testelor nucleare în atmosferă, spațiu și pe mare, toate detonările realizate ulterior fiind subterane.