6 noiembrie, 2024

Bursele de mărfuri scad de la petrol la metale și cereale pe măsură ce dolarul se întărește, investitorii asimilând din ce în ce mai mult victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA.

Prețurile la petrol și soia au scăzut cu aproximativ 1,5%, în timp ce cuprul s-a ieftinit cu peste 2% pe peiețe asiatice, ca urmare a presiunii exercitate de creșterea dolarului american. Metalele prețioase, inclusiv aurul, s-au menținut la un nivel constant, relatează Reuters.

Întărirea dolarului ieftinește mărfurile

„Acesta este răspunsul inițial pe pe piețele de mărfuri după numărarea voturilor din SUA și la victoria lui Trump care se profilează tot mai clar”, a declarat pentru Reuters Ole Hansen, șeful de strategie la divizia de mărfuri de la Saxo Bank.


„Însă ideea principală este că dacă vom avea un scenariu Trump 2.0, este probabil să vedem tarife vamale pentru bunele chinezești, ceea ce este negativ pentru metale, China fiind cel mai mare consumator de cupru, minereu de fier și oțel. Aceasta va încetini creșterea economică, deoarece tarifele nu sunt bune pentru cererea globală”, a spus el.

Sectorul metalurgic și siderurgic din China se va confrunta cu probleme dacă Trump își va pune în practică politica economică. Trump s-a angajat să impună tarife vamale de minimum 60% pentru mărfurile chinezești pentru a stimula producția indigenă.

De asemenea, livrările globale de petrol s-ar putea confrunta cu perturbări dacă administrația Trump înăsprește sancțiunile asupra transporturilor de petrol iranian, care exportă aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi.

„Și Trump ar putea sprijini Israelul să adopte o poziție militară mai dură împotriva Iranului, ceea ce prefigurează un risc mai mare pe termen scurt pentru escaladarea militară care ar putea avea un impact asupra aprovizionării în regiune”, a declarat Saul Kavonic, analist principal în domeniul energiei la MST Marquee.

Tarifele vamale pentru China afectează piețele globale


În domeniul agriculturii, Beijingul ar putea fi obligat să răspundă cu tarife de retrosiune la importurile de soia din SUA, dacă Trump va impune noi tarife pentru mărfurile chinezești.

În timp ce Beijingul și-a redus dependența de importurile de soia din SUA, semințele oleaginoase rămân cel mai exportat produs agricol din SUA către China.

Aurul spot și-a menținut nivelul după ce joia trecută a atins un record de 2.790,15 USD. Aurul este considerat o garanție împotriva incertitudinilor geopolitice și economice și tinde să crească într-un mediu cu dobânzi scăzute.

Fed ar putea să amâne o nouă reducere a dobânzii

Rezerva Federală începe miercuri o ședință de politică monetară de două zile și este de așteptat să reducă din nou dobânda cu 25 de puncte de bază, însă victoria lui Trump va complica perspectivele ratelor din SUA.

„În timp ce piețele monetare susțin pe deplin o reducere de 25 de puncte de bază – și una pare probabilă săptămâna aceasta – probabil că nu vor dori să transmită un mesaj convenabil cu o nouă reducere, având în vedere că politicile lui Trump sunt considerate inflaționiste”, a declarat Matt Simpson, analist senior la City Index.

„Și acest lucru ar putea afecta aurul pe termen scurt, deși bănuiesc că orice scădere va rămâne probabil superficială, deoarece aurul își va păstra statutul de valoare de refugiu în primele zile ale președinției Trump”, a adăugat Matt Simpson.

(Citește și: ”Live text / Cu ochii pe America: rezultatele preliminare – Trump își declară victoria. Republicanii se impun și în Senat”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: