fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

Victor Ponta: Păstrarea portofoliului agriculturii este “foarte, foarte puţin probabilă”. Numele Corinei Crețu se întoarce printre variantele de nominalizare

de Anne-Marie Blajan 30.8.2014

Premierul Victor Ponta a confirmat sâmbătă, într-o declaraţie făcută presei în urma reuniunii de la Paris, a liderilor socialişti ai statelor UE, că a doua nominalizare a României pentru postul de comisar european este o femei şi a dat de înţeles că va fi variana aleasă de Jean-Claude Juncker.

Premierul a mai afirmat că nu au fost încălcare prevederile legii 373/2013 şi că odată atribuit portofoliul în CE, care va fi anunţat săptămâna viitoare de către preşedintele ales al Comisiei, propunerea României va fi audiată în parlamentul de la Bucureşti.

O femeie comisar din partea României

Premierul român şi-a argumentat trimiterea celei de-a doua variante de comisar european prin faptul că decizia de atribuire a unui portofoliu îi aparţine lui Jean-Claude Juncker. Totuşi, asta nu înseamnă că România nu are ca primă variantă agricultura şi pe Dacian Cioloş.

“Jean-Claude Juncker mi-a spus că păstrarea portofoliului agriculturii este foarte foarte puţin probabilă şi am discutat cu el pentru a obţine un portofoliu cât mai bun”, a afirmat prim ministrul, adăugând că ultima dintre numeroasele discuţii cu preşedintele ales al CE a avut loc vineri.

Victor Ponta a vorbit despre necesitatea ca noul executiv comunitar să aibă o structură conformă strategiilor de dezvoltare şi creştere economică a UE, dar şi o reprezentare echilibrată între bărbaţi şi femei.

Chiar dacă a confirmat că a doua variantă României este o femeie, premierul a refuzat să spună cine este aceasta. Sursele citate de presă o numesc însă pe Corina Creţu.

Prim-ministrul susţine că s-a respectat legea privind nominalizarea comisarului

Victor Ponta susţine că nu s-a încălcat legea 373/2013 privind nominalizarea comisarului european, nici macar când i s-a atras atenţia că legea vorbeşte despre persoana nominalizată, nu despre cea desemnată, adică cea care a obţinut funcţia, când sunt mai multe variante.

Articolul 19, alin 2 al legii 373/2013 stipulează: “Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene”.

Potrivit unor experţi consultaţi de cursdeguvernare.ro, prin comisii de specialitate se înţeleg cele de afaceri europene. Aceasta este procedura şi în alte ţări europene. Dacă ar fi şi alte comisii de specialitate, s-ar dezvălui prea devreme, atunci când nu este evident portofoliul ţintit, cum este cazul nominalizării lui Dacian Ciolos, preferinţa şi alternativa guvernului în negocieri.

Însă odată desemnat comisarul pe portofoliu, este va fi audiat de Parlamentul European. Ar fi cel puţin straniu, consideră experţii, să se pronunţe parlamentarii români asupra relevanţei planurilor la nivel european ale comisarului român, chiar dacă teoretic, parlamentele naţionale ar trebui să aibă un cuvânt de spus în afaceri europene.

Premierul Ponta a afirmat că, odată ce a trimis la Bruxelles corespondenţa privind numele persoanelor propuse de România pentru postul de comisar european, aceeaşi corespondenţă a fost transmisă şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului.

toate declaraţiile premierului converg spre ideea că România nu va mai obţine portofoliul agriculturii şi că, cel mai probabil, comisarul european va fi cel de-al doilea nume trimis lui Jean-Claude Juncker.

Susţinere pentru Donald Tusk şi Federica Mogherini

În privinţa celorlalte două poziţii ai căror ocupanţi trebuie decişi sâmbătă, la Consiliul European, premierul Victor Ponta a afirmat susţinerea guvernului român pentru Federica Mogherini, pentru funcţia de Înalt Reprezentant pentru politica externă a UE, şi pentru premierul polonez Donald Tusk, în funcţia de preşedinte al Consilului European.

Mogherini, actual ministru de externe al Italiei, din familia politică a socialiştilor, este considerată de premierul Ponta “o persoană tânără, ce poate reprezenta o ţră importantă în UE şi calificată pentrureprezentarea politicii externe a Uniunii.

În privinţa premierului Donald Tusk este bine cunoscută apropierea celor doi şefi de guvern, care în repetate rânduri au clamat o relaţie de apropiere şi bună colaborare, chiar dacă fac parte din familii politice diferite.

Prin urmare, Victor Ponta a afirmat că – “trecând peste familiile politice” – îl susţine pe omologul polonez, cu atât mai mult cu cât reprezintă Noua Europă şi astfel interesele flancului estic al UE vor fi susţinute şi bine reprezentate.

Precauţie în abordarea militară a situației din Ucraina

Premierul Victor Ponta a afirmt că guvernul român condamnă implicarea evidentă a Rusiei şi psrijinul pe care îl acordă separatiştilor din Ucraina şi că susţine toate tipurile de sancţiuni care vor fi decise la nivel european şi internaţional.

Premierul a avertizat însă asupra declaraţiilor de la Bucureşti referitoare la sprijin militar acordat Ucrainei. “Am spus foarte clar, pentru că am fost întrebat, că în acest moment, ideea unei intervenţii militare din partea României, a UE şi NATO trebuie tratată cu foarte mare precauţie. Orice fel de declaraţii de la Bucureşti privind sprijin militar şi intervenţii nu a fost discutată în Guvern, În parlament şi sunt doar declaraţii politice”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a mai spus că există o poziăie unitară în europa de sprijin pentru Ucraina, dar şi o foarte mare precauţie când vine vorba despre sprijin militar.

Afirmaţiile premierului vin în replică la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu de vineri şi sâmbătă, când a spus că va cere Consiliului European să sprijine cu tehnică militară letală Ucraina.

„Cred că trebuie să se depăşească faza bunelor intenţii. Armata ucraineană s-a săturat de căşti şi echipaente neletale”, a afirmat preşedintele Băsescu. Acesta crede că UE şi NATO trebuie să acţioneze la fel ca Federaţia Rusă: să pună la dispoziţia armatei Kievului „orice mijloace care pot fi disponibilizate”, în această luptă care devine inegală.

Pe de altă parte, premierul Ponta a spus că “poziţiile domnului Băsescu sunt personale“.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.8.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Papa Francisc se declară “îndurerat” de transformarea Hagiei Sofia în moschee

Iulian Soare

Papa Francisc, anunță Reuters, s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee. ”Gândurile mele se îndreaptă… Mai mult

Europa

Ungaria a impus noi restricții la graniță: două teste Covid-19 sau 14 zile carantină

Iulian Soare

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirus în urma reapariţiei… Mai mult

Europa

Polonia / Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Se așteaptă cea mai ridicată prezență la urne din ultimii 25 de ani

Razvan Diaconu

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la două săptămâni de la primul tur câştigat de președintele în exerciţiu, Andrzej… Mai mult

Stiri

Lista celor 113 centre acreditate pentru testul Covid-19

Vladimir Ionescu

Ministerul Sănătății a publicat duminică lista centrelor acreditate pentru efectuarea testelor PCR pentru COVID-19, după ce autoritățile din Grecia anunțat că turiștii care intră în… Mai mult

Europa

Spion egiptean infiltrat în echipa Angelei Merkel

Iulian Soare

Angela Merkel ar fi fost spionată chiar din interiorul echipei sale de comunicare. Un bărbat angajat în cadrul departamentului de presă al cancelarului german este cercetat… Mai mult

Stiri

CNAIR a semnat contractul de proiect și studiu de fezabilitate pentru o parte a drumului ”Dobrogea Expres”

Victor Bratu

CNAIR a semnat, vineri, contractul de servicii având ca obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Constanța-Tulcea”. Câștigător al… Mai mult

Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult