4 noiembrie, 2014

Candidatul PSD la preşedinţie, Victor Ponta, a anunţat marţi, în urma şedinţei coaliţiei, variantele sale de premier în cazul în care devine preşedinte: Călin Popescu Tăriceanu, Florin Georgescu şi George Maior. El va decide cine va conduce executivul în funcţie de situaţia în care se va afla România.

Prima sa opţiune este Călin Popescu Tăriceanu, actual preşedinte al PLR şi “fondator al USL”, după cum l-a etichetat Victor Ponta. Actualul prim ministru şi-a afirmat, de altfel, intenţiile de refacere a USL şi a anunaţt că, începând de marţi, PLR “va face parte formal din coaliţia de guvernare”.

„Am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie de prim-ministru pe preşedintele Partidului Liberal, domnul Călin Popescu Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, ai Uniunii Social Liberale (USL) şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL, schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică, vor fi continuate şi în 2015 şi 2016”, a afirmat candidatul PSD.


Victor Ponta a mai spus că la toate acţiunile electorale de până la turul doi al alegerilor va fi însoţit de preşedintele Senatului.

Florin Georgescu, premierul în vremuri grele ale economiei

Viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, este cea de-a doua opţiune, în funcţie de situaţia economică a României. Dacă vor fi probleme economice sau fiscale, atunci viceguvernatorul va fi varianta de şef al executivului preferată.

„Dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni vom considera că trebuie să dăm un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclud posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat în persoana primului-viceguvernator, a domnului Florin Georgescu”, a spus Victor Ponta.

În acest context, Comisia Europeană a dat marţi publicității prognoza de toamnă pentru statele membre, iar perspectivele se anunță destul de sumbre pentru România. În lipsa unor schimbări de politică economică, unele obiective fixate prin Programul de convergență ar urma să fie ratate.


Creșterea economică întrevăzută de CE pe acest an pentru România este de 2%, mult sub estimările inițiale, iar pentru anul 2015, Comisia estimează o creștere a deficitului bugetului general consolidat până la 2,8% din PIB, în contradicție flagrantă cu obiectivul de 1,4% din PIB fixat prin Programul de Convergență al Guvernului.

George Maior, un premier în caz de insecuritate geostrategică

„Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică, şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea, putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens – domnul George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri”, a spus candidatul Ponta despre cea de-a treia opţiune.

Victor Ponta a mai precizat că până după 16 noiembrie nu se va discuta despre portofolii, împărţirea lor în coaliţie, dar a dat asigurări că toţi membrii coaliţiei, cu excepţia minorităţilor, care nu au solicitat asta, vor fi reprezentate în Guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: