joi

28 martie, 2024

24 aprilie, 2014

În România nu vor fi exploatate gaze de şist în următorii cinci ani, dar este important să-şi asigure independenţa energetică, precum şi pe cea a Republicii Moldova, din producție internă şi cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, a declarat joi, la RRA, premierul Victor Ponta.

Deocamdată şi în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de şist. În al doilea rând, mă uit pe harta Europei şi cam toţi vecinii noştri au dat deja — cu excepţia Bulgariei, e adevărat, care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică — autorizaţii pentru explorări pentru gaze de şist. Trei- în următorii cinci ani, România are obligaţia de a-şi pune la punct cea mai performantă şi modernă legislaţie de protecţie a mediului, în aşa fel încât, dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanţiile”, a afirmat premierul Ponta, conform Agerpres.

Victor Ponta a adăugat, totodată, că problema exploatării gazelor de şist trebuie pusă şi în contextul asigurării din resurse proprii de către România a necesarului de gaze.


“Aici lucrurile sunt simple: dacă nu avem gaze din producţia internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze. Or, eu cred că pentru România, să asigure pentru România şi pentru Moldova independenţa energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia”, a mai declarat premierul.

Situaţia la zi a licenţelor de exploatare a gazului de şist

În România, există zece companii care deţin licenţe de explorare şi exploatare a gazului de şist. Printre acestea se numără companii americane de top dar şi subsidiara sârbă a gigantului rus Gazprom, compania Niş.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spunea în decembrie 2013 că nu este exclus ca şi Romgaz să primească licenţă de explorare şi exploatare a gazelor de şist.

Cea mai mediatizată companie din domeniu, Chevron, a suspendat temporar activitățile de explorare a gazelor de şist în perimetrul de la Pungeşti, județul Vaslui, în urma protestului sătenilor care au blocat accesul utilajelor care trebuiau să pregătească instalarea unei sonde.


Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are semnate acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în judeţul Vaslui, denumit perimetrul Bârlad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: