10 mai, 2013

Doi indicatori importanți, inflația și deficitul comerțului exterior, au cunoscut evoluții diferite, potrivit ultimelor date communicate de Institutul Național de Statistică. Inflația lunară a fost de doar 0,11%, în timp ce deficitul comercial a urcat de peste două ori și jumătate. Cu observația metodologică că prima se referă la luna aprilie iar cel de al doilea la luna martie a anului curent.

Inflația lunară, la doar 0,11%

Inflația măsurată de Institutul național de Statistică pe luna aprilie 2013 a fost de numai 0,11%, ceea ce a dus la un nivel de 5,29% al prețurilor comparativ cu aceeași lună a anului anterior și de 1,83% de la începutul lui 2013. De fapt, dacă se exclud țigările din acest calcul, am fi înregistrat o diminuare generală de 0,05% a prețurilor la consumator (chiar 0,08% dacă scoatem și băuturile alcoolice).

Indicatorul aflat sub directa gestiune a BNR, așa numita inflație CORE 2 ajustat (fără produsele cu prețuri volatile – legume, fructe,ouă- , produse cu prețuri reglementate, băuturi și tutun) s-a situat la nivelul lunar de 0,10%, ceea ce înseamnă o diminuare față de lunile precedente și 1,2% în termeni anualizați. Precum și o apropiere față de nivelul general al IPC.


De remarcat și diferența care mărește între inflația anuală determinată pe baza clasificării naționale și cea determinată în baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, 4,4% față de doar 4,1%. Această diferență nu a existat în anii anteriorisau a fost de neglijabilă, de ordinul a 0,1%, ceea ce ar presupune o analiză a acestui trend de diferențiere.

Fapt cert, creșterea medie a prețurilor pe parcursul ultimelor 12 luni a fost semnificativ mai redusă din perspectivă europeană, comparabilă cu alte țări UE și urmărită drept criteriu pentru trecerea la euro, decât din perspectiva uzanțelor naționale. Care utilizează o clasificare mai demodată și mai puțin conformă cu realitatea ( de pildă, energia termică, gazele și curentul electric figurează la mărfuri nealimentare, deși sunt servicii furnizate populației).

În pofida presiunilor mediatice privind majorările de prețuri la alimente, prețurile acestora consemnate în piețe și supermarketuri au stagnat ( +0,02%). Mai mult, s-au înregistrat unele reduceri la produse importante pentru consum, precum ouăle (-13,9%), uleiul comestibil (-0,89%), telemeaua de oaie (-0,19%) sau carnea de porc (-0,17%).

Pe partea de mărfuri nealimentare, s-au ieftinit față de luna precedentă combustibilii ( -1,55%), autoturismele și energia electrică (fiecare dintre acestea cu câte 0,07%), precum și produsele cultural-sportive (-0,04%). Din motive de întărire a leului la cursul valutar, la fel ca și în cazul combustibililor, s-au redus și facturile la telefonie cu 0,26%.


Notă disonantă în acest acest peisaj au făcut trei produse și servicii cu ștate mai vechi în domeniul scumpirilor, dar la niveluri mai reduse decât de obicei, deoarece au ieșit cu mult din rândul celorlalte posturi statistice de la începutul anului. Poate că ar fi utilă o privire mai atentă asupra acestui tip de produse și servicii ”problemă”, la care motivele creșterii sistematice de prețuri sunt discutabile.

Deficitul comercial pe martie a depășit suma deficitelor pe ianuarie și februarie

Exporturile au scăzut în luna martie 2013 față de aceeași lună a anului precedent cu aproape un procent, după ce înregistraseră anterior ( perioada ianuarie – februarie) avansuri de circa 10%. Deși importurile s-au diminuat și ele cu 4,5%, rezultatul net a fost o majorare a deficitului comercial la aproape 2,5 miliarde lei, valoare superioară deficitelor cumulate înregistrate pe primele două luni ale anului.

De remarcat că soldul negativ pe total a rezultat în urma unei relații deficitare cu partenerii comerciali din UE (circa 3,1 miliarde lei) și a unui excedent de aproximativ 0,6 miliarde lei cu țările care nu fac parte din UE. Aceasta în pofida faptului că reducerea exporturilor a fost semnificativ mai mare pe această din urmă relație (-3,4%) decât față de zona UE, cu care derulăm preponderent comețul exterior (-0,5% la o pondere de circa 71% în total destinații de export).

Creșterea pe fluxul de export consemnată în martie 2013 față de februarie 2013 a fost de peste trei ori mai mică decât cea de pe fluxul de import, care a atins 12,2%. Acest fapt a dus la majorarea deficitului comercial lunar de la 207,7 milioane lei în februarie la 567,6 milioane lei în martie. Menționăm că, potrivit uzanțelor europene, contabilitatea schimburilor externe se ține în moneda națională iar transformarea în valută forte se face doar pentru scopuri de comparabilitate internațională.

Dincolo de cifrele absolute, care arată un deficit cu aproape un sfert mai mic în martie 2013 față de martie 2012, trebuie remarcată degradarea rapidă a unei situații favorabile în absența păstrării unui ritm de creștere semnificativ și mai mare pe partea de exporturi decât pe partea de importuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: