duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iunie, 2012

Cătălin Voicu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, vineri, condamnarea senatorului Cătălin Voicu la cinci ani de închisoare cu executare, și a fostului judecător ÎCCJ Florin Costiniu la 3 ani cu suspendare, pentru fapte de corupție, relatează Agerpres.

Deciziile în dosar nu sunt definitive, iarprocurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat deja că fac recurs la completul de 5 judecători pentru a obține pedepse mai mari pentru inculpați.

Condamnații din dosar și pedepsele lor:

  • Senatorul Voicu a fost condamnat pentru trafic de influenţă, iar judecătorii au decis și confiscarea sumelor de 200.000 de euro şi 119.000 de lei de la parlamentar, prin obligarea plăţii respectivelor sume către stat, şi au instituit sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Voicu până la concurenţa sumelor confiscate de la acesta.

Judecătorii au decis schimbarea încadrării juridice a lui Cătălin Voicu şi l-au condamnat pe acesta la cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (actul material constând în primirea de la inculpatul Marius Locic a sumei de 119.000 lei), la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi la un an şi două luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.


Potrivit legii, instanţa a contopit pedepsele aplicate lui Cătălin Voicu şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de cinci ani închisoare. Din această perioadă va fi dedusă durata arestării preventive – respectiv de la 30 martie 2010 până la 18 iulie 2011.

  • Omul de afaceri Costel Căşuneanu a primit patru ani de închisoare, cu eliberare condiţionată sub supraveghere, pe un termen de încercare de şapte ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Pe durata termenului de încercare, Căşuneanu se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Bacău, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele de existenţă.

  • Omul de afaceri Marius Locic a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă (actul material constând în remiterea sumei de 119.000 lei lui Cătălin Voicu). El a mai primit și un an şi două luni închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie (2 acte materiale) şi încă un an şi şase luni închisoare pentru fals intelectual la Legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie comise în participaţie improprie. Judecătorii i-au contopit însă și au dispus ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv patru ani închisoare.
  • Fostul judecător al Înaltei Curți Florin Costiniu a primit de la foștii săi colegi magistrați trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă. În baza art. 861 Cod penal, judecătorii au suspendat sub supraveghere executarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de încercare de şase ani, perioadă în care Costiniu va avea aceleaşi obligaţii ca şi Costel Căşuneanu.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: