luni

29 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2019

Papa Francisc a anunţat luni că a decis să deschidă pentru istorici arhivele secrete de la Vatican asociate pontificatului papei Pius al XII-lea, acuzat că nu a criticat Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în legătură cu existenţa Holocaustului, informează Agerpres.

Mai multe asociaţii evreieşti l-au acuzat pe Pius al XII-lea, care a fost papă între anii 1939 şi 1958, că a închis ochii în faţa Holocaustului din Al Doilea Război Mondial prin faptul că nu a criticat în mod public Germania nazistă şi pe Hitler.

În schimb, Vaticanul susţine că Pius al XII-lea a acţionat în tăcere, preferând strategii de culise, pentru a salva mulţi evrei de la moarte şi pentru a nu a înrăutăţi situaţia multora dintre ei şi a catolicilor din Franţa aflată sub ocupaţie nazistă. De asemenea, apărătorii lui Pius al XII-lea spun că fostul suveran pontif a comandat ca bisericile, mănăstirile şi alte structuri catolice să îşi deschidă porţile pentru a adăposti evrei în acea perioadă.


Arhivele vor fi deschise pentru istorici pe 2 martie 2020, ziua ce marchează împlinirea a 81 de ani de când Pius al XII-lea a fost ales papă.

Papa Francisc a anunţat această decizie, luni, într-un discurs rostit în faţa angajaţilor care lucrează în Arhivele Secrete de la Vatican.

„Biserica nu se teme de istorie, ba chiar dimpotrivă”. Actualul suveran pontif se declară încrezător că istoricii vor putea „să analizeze în adevărata lor lumină” documentele asociate papei Pius al XII-lea şi „diplomaţia lui ascunsă, dar activă” dintr-o perioadă întunecată a istoriei.

De asemenea, papa Francisc a mai spus că moştenirea lui Pius al XII-lea a fost tratată cu „anumite prejudecăţi şi exagerări”.


American Jewish Committee (AJC), una dintre principalele asociaţii evreieşti din lume, au lăudat anunţul făcut luni de papa Francisc.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: