luni

29 aprilie, 2024

4 mai, 2022

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, susține că vacanţele în țară vor fi mai scumpe cu 15% faţă de anul trecut, scrie Agerpres.

„Ca medie, cred că vom fi undeva cu un 15% mai mult decât anul trecut, dar lucrul acesta este într-o normalitate europeană. În toată Europa preţurile au crescut şi ca urmare a inflaţiei, şi ca urmare a creşterii costurilor, şi ca urmare a unei cereri ridicate din partea consumatorilor care au fost văduviţi timp de doi ani de vacanţă”, a afirmat miercuri Călin Ile, la conferinţa „Zilele porţilor deschise în industria ospitalităţii”, organizată de Federaţia Industriei Hoteliere din România.

„Dacă în 2022 ajungem la nivelul lui 2019, ar fi o mare performanţă. Mai repede decât am anticipat noi vom recupera acest prejudiciu. Litoralul va merge bine, rămân încă probleme cu acest turism de afaceri şi cu turismul balnear.

Trebuie să nu uităm că turismul românesc nu înseamnă doar vara şi, dacă vara va merge peste tot, rămâne să vedem ce vom face din septembrie încolo, până la finalul anului”, a menţionat Călin Ile.

Preşedintele FIHR a subliniat că deficitul de personal din industria de turism din România este de 50.000 şi 60.000 de persoane.

„Noi estimăm că avem un deficit între 50.000 şi 60.000 de persoane în industria de turism. Va fi un sezon destul de complicat pentru că este cerere mare, lumea vrea să meargă în vacanţe şi fără forţă de muncă nu vom putea presta servicii de calitate.

Suntem obligaţi să găsim soluţii, una dintre soluţii, cea identificată de noi – este să atragem tinerii din învăţământul românesc să vină să lucreze la noi, fie angajaţi, fie în perioada de practică. Sigur, contăm şi pe atragerea forţei de muncă din străinătate, dar trebuie combinaţie ca să putem face faţă la un sezon bun, cum nu am mai avut din 2019.


Mă refer la tot ce înseamnă sezonul de vară în care cererea va fi mare. Lumea se revanşează după doi ani de frustrări şi va merge mult în vacanţă. Există apetit ridicat al consumatorilor şi noi trebuie să asigurăm servicii în toate unităţile hoteliere din ţară”, a adăugat Călin Ile.

Meseriile cele mai căutate sunt: bucătar și ospătar, pe partea de alimentaţie, şi recepţioner, cameriste, pe partea de hotel.

„Şi în balnear există un deficit de terapeuţi, persoane de entertainment în parcurile de distracţie. Salariile au crescut mult în ultima perioadă şi operatorii fac toate eforturile posibile în acest sens. Dacă vorbeam înainte de foarte mulţi angajaţi la minimum pe economie, cred că astăzi aproape orice operator oferă peste 2.000 de lei net şi creşte în funcţie de anvergură, dimensiune, număr de stele, la care se adaugă şi o componentă neînregistrată, acel tips pe care noi încercăm să îl reglementăm de foarte mult timp, dar încă nu reuşim, pentru a avea o transparenţă şi a acestor venituri”, a subliniat Călin Ile.

Preşedintele FIHR susţine că angajaţii din turism au şi alte avantaje.

„În multe unităţi le asigură şi cazarea, masa, transport, dar cel mai important este acest salariu şi bacşişul care ajunge uneori să reprezinte chiar mai mult decât salariul de bază”, a mai spus Călin Ile.

FIHR organizează a doua ediţie a evenimentului naţional „Zilele Porţilor Deschise În Industria Ospitalităţii” în perioada 6-7 mai, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Asociaţiei Profesorilor şi Mentorilor din Turism – Edu4Tourism, Asociaţiei Liceelor Hoteliere şi de Turism şi a Institutului Francez din România.

Campania îşi propune să facă domeniul turismului mai atractiv pentru tineri, 68 locaţii din 28 oraşe şi staţiuni vor găzdui peste 2.000 de elevi şi studenți dornici pentru o carieră în industria ospitalității.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: