joi

28 martie, 2024

8 mai, 2012

Doar candidaţii care vor primi cele mai multe voturi în colegiile uninominale vor deveni parlamentari, potrivit proiectului de lege iniţiat de USL şi adoptat, marţi de Senat, ca primă cameră sesizată.

Proiectul legii ”uninominalului pur” îi are ca iniţiţiatori pe cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi a fost aprobat de senatori cu 77 de voturi „pentru”, 17 „abţineri” şi nouă voturi „împotrivă” şi va merge la Camera Deputaţilor, care se va pronunţa asupra sa ca for decizional.

Propunerea legislativă urmează astfel să modifice o serie de legi existente: Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi Legea393/2004 privind Statutul aleşilor locali.


La şedinţa Senatului, UDMR şi PDL au încercat să tergiverseze votul pe acest proiect.

Şeful Comisiei pentru administraţie, democrat-liberalul Marius Necula, cerând plenului scoaterea iniţiativei de pe ordinea de zi deoarece comisia sa nu adoptase raport pe acest act normativ.

Senatorul UDMR Cseke Attila a cerut ca proiectul să fie returnat la Comisia juridică, invocând probleme procedurale.

În schimb, senatorul PSD Ioan Chelaru s-a pronunţat pentru votul pe iniţiativa legislativă, arătând că membrii comisiei de administraţie au avut destul timp la dispoziţie pentru adoptarea raportului.


Vechiul proiect privind uninominalul depus la Parlament de USL le fusese recomandat partidelor PDL şi UDMR încă de anul trecut de Traian Băsescu. Vecehea coaliţie nu l-ar fi putut însă trece din cauza opoziţiei UDMR.

În protocolul de colaborate dintre USL şi UNPR, este, îns chimb, stipulată trecerea legii privind uninominalul pur la parlamentare.

Ce prevede proiectul iniţiat de USL:

  • Într-un colegiu uninominal se atribuie un mandat candidatului care aparţine unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul respectiv
  • Atribuirea mandatului de deputat sau senator se face într-o singură etapă.
  • În caz de balotaj se organizează un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor concura candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin va fi declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: